Hlavní obsah

Šéf senátorů ČSSD Vícha poobědvá s Okamurou

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Předseda senátorského klubu soc. dem. Petr Vícha ve čtvrtek dovysvětloval svůj výrok týkající se podnikatele Tomia Okamury a jeho možné prezidentské kandidatury. Vícha uvedl, že proti Okamurovi osobně nic nemá. A oznámil, že příští týden zajde s podnikatelem na oběd.

Článek

„Chci jasně deklarovat, sám jsem pro přímou volbu prezidenta,“ prohlásil Vícha na tiskové konferenci v Lidovém domě. Výrok, že úvahy o Okamurově prezidentské kandidatuře zhoršují podmínky pro vyjednání přímé volby, vysvětlil tím, že reagoval na výsledek ankety týkající se uchazečů o post hlavy státu. „Význam těchto pseudoanket samozřejmě nepomáhá vážné diskusi mezi senátory,“ řekl Vícha.

Podle šéfa senátorského klubu ČSSD nejde o nic osobního vůči Okamurovi. „Domluvili jsme se, že příští týden půjdeme spolu na oběd,“ uvedl na podporu svého tvrzení Vícha. Ostatní předsedy senátorských klubů vyzval, aby zajistili stejnou podporu přímé volbě, jakou disponuje v horní komoře ČSSD.

Nečasovi nabídl sázku o láhev vína

Vícha v této souvislosti nabídl premiéru Petru Nečasovi (ODS) sázku o láhev dobrého vína. Je přesvědčen, že v klubu ČSSD bude pro přímou volbu hlavy státu hlasovat větší poměr jeho členů než v případě občanských demokratů.

„Jsem si jist vítězstvím,“ uvedl. Vícha doplnil, že ví pouze o jediném senátorovi ČSSD, který je proti přímé volbě. Jde o Vladimíra Drymla.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Tomio nám (za 5 minut) uvařil k ochutnání výbornou polévku z kukuřice v konzervě podle svého receptu: potřebujeme kukuřici z plechovky, vývar, mléko, koření. Kukuřici v mixéru zalijeme mlékem a rozmixujeme.

Předseda senátorů soc. dem. také deklaroval, že klub oranžových podpoří přímou volbu, ačkoliv jeho strana měla jinou představu o znění této ústavní normy. Soudí, že pokud by senátoři vrátili Sněmovně ústavní zákon se změnami, premiér Nečas by předlohu nezařadil na jednání a černý Petr by zůstal v rukou horní komory.

Senátoři projednají přímou volbu prezidenta ve středu 8. února. Ve čtvrtek se na tom dohodl organizační výbor Senátu.

„Bude se projednávat stejně jako dovolba soudce Ústavního soudu 8. února,“ řekl Právu po jednání výboru místopředseda horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám