Hlavní obsah

Šéf Sazky: Omluva Špidlovi za omluvu kvůli důchodům

Novinky, pan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Sazky Aleš Hušák v pátek zmírnil své výroky na adresu premiéra Vladimíra Špidly v souvislosti s jeho nepozváním na otevření Sazka Areny. Svá slova označil za nešťastná s tím, že nemá problém se premiérovi omluvit. Naproti tomu žádá omluvu za výroky, kterými vláda loni v únoru zdůvodnila neposkytnutí státní garance na dostavbu haly.

Foto: Milan Papežík

Angelo Kelly se po pěti letech setkal s Leonou Černou ze SuperStar

Článek

"Uznávám, že pod tlakem okolností jsem řekl něco nešťastného a jsem připraven se panu Špidlovi omluvit," prohlásil v pátek Hušák. "Nebyla to pomsta za to, že nám vláda neposkytla úvěr. Spíš jde o to, že pan premiér výrazně uškodil naší společnosti výrokem, že poskytnutím úvěru by nezbylo na důchody. Za to bychom měli požadovat omluvu spíš my," dodal.

V únoru 2003 premiér Špidla mimo jiné řekl: "Česká republika musí rozhodně se svými prostředky zacházet co nejzodpovědněji. Sedm a půl miliardy je průměrná roční valorizace důchodů." To podle Hušáka Sazku poškodilo.

Šéf Sazky ve středečním pořadu radia Frekvence 1 vysvětloval důvody, proč Sazka nepozvala premiéra Špidlu na slavnostní otevření Sazka Areny. "Nevidím důvod, proč bychom ho tam zvali. Ostatně vy si taky nezvete do obýváku toho, koho nemáte rádi," uvedl v relaci.

Mediální přestřelka

Středeční výroky šéfa Sazky rozpoutaly lavinu odmítavých a pohoršených reakcí na politické scéně. Sám Hušák byl touto situací překvapen. Podle něj nikdo nečekal, kterým směrem se celá aféra posune. "Pokud jsou výroky našich předních politiků uvedené v tisku pravdivé, pak jde o výrazný zásah státní sféry do privátní. Za to čekáme omluvu a pokud nepřijde, bude se muset vyřešení celé věci ujmout někdo jiný," uzavřel Hušák bez přesnějšího vysvětlení.

Nejostřeji proti prvnímu muži Sazky vystoupila ministryně školství Petra Buzková, která v pátek dopisem, jenž má redakce Novinek k dispozici, vyzvala akcionáře společnosti (devět sportovních svazů - pozn. red.), aby donutili Hušáka k omluvě za výroky proti premiéru Špidlovi a případně vyměnili vedení společnosti.

Buzková žádá Hušákovu hlavu

"Důrazně Vás žádám, abyste učinili opatření v souvislosti s vystoupením A. Hušáka, v němž hrubě osočuje vládu a poškozuje vztahy mezi sportovním prostředím a veřejnou správou," uvádí v dopise Buzková.

"Vyslovuji přesvědčení, že by se A. Hušák měl za své vystoupení namířené proti předsedovi vlády, a tím také vládě ČR veřejně omluvit, a s ohledem na budoucí vývoj by mělo podle mého názoru dojít k výměně vedení Sazka, a.s.," sdělila Buzková v dokumentu nesoucím její podpis.

Hušák považuje tento krok za vážné překročení hranice mezi státní a soukromou sférou. "Paní ministryně může rozhodovat o personálních záležitostech svého úřadu. Tento krok ale považuji za zneužití veřejné moci," řekl. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám