Hlavní obsah

Šéf rozvědky bude vysvětlovat Zemanovi význam své služby

Právo, ada, nig

Prezident Miloš Zeman se v dohledné době sejde s ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace Markem Šimandlem, aby si vyříkali, jaké je postavení a význam civilní rozvědky. Po úterní schůzce s prezidentem v Lánech o tom informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod kterého rozvědka spadá.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman před týdnem prohlásil, že ČR má tři tajné služby a dvě z nich považuje za „naprosto zbytečné“. Myslel tím právě ÚZSI a také BIS. Řekl to v souvislosti s kauzou ruského agenta, který měl přijet do České republiky s ricinem, a na základě toho dostali policejní ochranku tři čeští komunální politici. Hamáček v úterý tuto situaci označil za „nestandardní“.

Zeman před týdnem tvrdil, že žádnou zprávu od tajných služeb nedostal, dokonce ani ne od Vojenského zpravodajství, kterému věří.

Kompletní informace

„Pan prezident dostal od našich služeb kompletní informace, takže má k dispozici všechno, co naše služby vědí,“ prohlásil Hamáček. Věří, že Zemanovi objasnil, jakou roli hraje rozvědka při zajišťování bezpečnosti. Podle něho Šimandl prezidentovi odpoví na jeho pochybnosti, pokud ještě nějaké zbyly.

Armáda nakoupí neprůstřelné vesty za 1,7 miliardy

Domácí

Hamáček, který je šéfem Ústředního krizového štábu, Zemana informoval o dohodě s premiérem Andrejem Babišem, že štáb bude pokračovat v omezeném režimu i po skončení nouzového stavu 17. května. „Bude nabíhat nový koncept zajišťování ochranných pomůcek do hmotných rezerv a bude třeba komunikovat s kraji,“ upřesnil ministr vnitra.

Oba politici se shodli, že pomoc ze strany státu podnikatelům, firmám i občanům musí být co nejrychlejší.

Schůzka červených svetrů. Hamáček se Zemanem řešili Rusko, ekonomiku i tajné služby

Domácí

„Pandemie bude nákladná a není možné nechat jednotlivé subjekty ve štychu. Cestou státní podpory jdou všechny země na světě. Pandemií se nejde proškrtat,“ komentoval Hamáček přípravu nového státního rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám