Hlavní obsah

Šéf rakovnické ODS je pro vyloučení Tlustého

Právo, Lukáš Bek
Rakovník

Předseda rakovnické ODS Zdeněk Nejdl v pondělí Právu řekl, že je pro vyloučení poslance Vlastimila Tlustého ze strany. Jeho odchod žádá výkonná rada poté, co Tlustý podpořil opozici při hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Vlastimil Tlustý

Článek

Právě rakovnické místní sdružení ODS může jako jediné poslance vyloučit. Nejdl na dotaz, zda je pro Tlustého odchod, odpověděl: "V současné době ano, protože si myslím, že to nebylo dobré vůči ODS, vůči předsednictví EU, vůči občanům.“

Rakovnická ODS přitom loni Tlustého podržela. Tehdy chtělo vedení jeho hlavu kvůli roli, kterou sehrál v kauze dnes už bývalého poslance ODS Jana Moravy. "Já myslím, že teď je ale úplně jiná situace,“ domnívá se Nejdl. "Teď jde o to, že my jsme přijali tenkrát usnesení, požádali jsme pana poslance, aby podržel vládu v případě, že se bude hlasovat o nedůvěře. A on to usnesení nesplnil,“ dodal šéf rakovnické ODS.

Místní ODS se bude Tlustým zabývat 9. dubna. Už v pondělí se sejde oblastní rada, která však nemá pravomoc vylučovat ze strany.

Vlastimil Tlustý

Zakládající člen ODS, v letech 1992 až 2010 byl nepřetržitě poslancem. Od roku 1998 působil jako stínový ministr financí ODS, kdy společně se slovenskými ekonomy a Richardem Sulíkem pracoval na koncepci rovné daně.

Ministrem financí se stal v první Topolánkově vládě v roce 2006. Do koaličního kabinetu o několik měsíců později se už nedostal. Navíc ODS odmítla realizovat jeho daňové reformy obsahující takzvaný státem zaručený příjem.

Na konci roku 2016 ho Piráti požádali o aktualizované výpočty základního nepodmíněného příjmu.

Tlustý na dotaz Práva reagoval stručně: "Nekomentuji. Ať si každý vylučuje, koho chce a jak chce.“ Důvodem, proč se někteří členové rakovnické ODS přiklánění pro Tlustého vyloučení, může být i výhrůžka, že by také mohli skončit všichni, pokud by Rakovníku výkonná rada odebrala licenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám