Hlavní obsah

Šéf pražských žalobců: množí se zákeřné útoky na státní zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proti státním zástupcům se v poslední době množí nebývalé útoky, upozornil ve čtvrtek na tiskové konferenci pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Podle jeho náměstka Libora Grygárka mají mnohdy „zákeřné a zbabělé“ anonymní útoky za cíl diskreditovat státní zastupitelství. Falešné informace se objevují nejen na internetu, ale například se šíří i poštou.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula

Článek

Lidé, kteří za útoky stojí, podle Grygárka využívají internet například tak, že zakládají lživé webové stránky. Podle Rampuly mají podobné útoky za cíl diskreditovat státní zástupce v souvislosti s konkrétními kauzami.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Jako příklad Grygárek uvedl zřízení internetových stránek s nabídkou erotických služeb, na kterých bylo jméno a adresa dozorové státní zástupkyně, která měla na starosti například kauzu konkurzů ústeckého soudce Jiřího Berky. Dalším případem bylo podle Grygárka zřízení falešného profilu na internetové sociální síti, který měl vést k podezření, že státní zástupce podrobně informoval o trestním řízení.

Státní zastupitelství podle Grygárka zaznamenalo i rozesílání lživých zpráv o tom, že státní zástupce byl spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, například sousedům nebo členům rodiny. Státní zástupci přitom musí mít čisté lustrační osvědčení, uvedl Grygárek. Vedle toho bývají podle Rampuly podávány i žaloby kvůli vyjádření státních zástupců pro média.

Reklama

Výběr článků

Načítám