Hlavní obsah

Šéf OSN v Praze ocenil protipovodňové bariéry, upozornil na hrozbu změn klimatu

Praha

Generální tajemník OSN si při návštěvě Prahy prohlédl protipovodňové bariéry. Zároveň ocenil, jak je metropole připravená na případné dopady globálního oteplování. Zdůraznil potřebu boje proti změnám klimatu a upozornil na summit OSN, který v září bude řešit právě dopady globálního oteplování.

Šéf OSN Pan Ki-mun si v Praze prohlédl i protipovodňové bariéryVideo: Novinky

 
Článek

Během svého dvoudenního pobytu v Praze má generální tajemník OSN bohatý program, který se skládá především ze setkání s předními politiky. Mezi schůzkami si ale prohlédl pražské protipovodňové zábrany na Alšově nábřeží.

„Města jako je Praha zažila rozsáhlé povodně v posledních dvou dekádách. Došlo ke ztrátám na životech, desetitisíce lidí byly evakuovány ze svých domovů a škody byly vyčísleny na miliardy eur. Byl jsem zasažen záběry z roku 2002, které ukazovaly zaplavené hlavní město České republiky. Pražský systém protipovodňové ochrany je jedním z nejrozsáhlejších v Evropě. Je to dobrý příklad vedení (města), které svým přístupem zachránilo životy i majetek a zabránilo dopadu klimatických změn na nás všechny,“ uvedl šéf OSN.

Středoafrická mise

Pan Ki-mun se v pátek setkal také s premiérem Bohuslavem Sobotkou, kterého požádal o vyslání českých vojáků do připravované mise OSN ve Středoafrické republice. [celá zpráva]

Zároveň ocenil angažmá České republiky při ochraně lidských práv. [celá zpráva]

Generální tajemník Spojených národů se v pátek sešel také s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD).

Dopoledne se v Karolinu zúčastnil přednášky na téma Česká republika a OSN: Mír, rozvoj a lidská práva v měnícím se světě.

Devětašedesátiletý Pan Ki-mun stojí v čele Spojených národů od roku 2007 a v Česku je ve své funkci podruhé. Z republiky odletí v sobotu ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám