Hlavní obsah

Šéf OLAF důrazně odmítl Babišovo tvrzení o politizaci vyšetřování Čapího hnízda

Aktualizováno

Šéf Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) Nicholas Ilett se ve středu důrazně ohradil proti tvrzení Andreje Babiše (ANO), že by úřad v případě vyšetřování kauzy farmy Čapí hnízdo nebyl objektivní a vyšetřování bylo zpolitizované.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Jen velmi zřídka o tom teď někdo pochybuje. Zásadně trvám na tom, aby naše nezávislost nebyla zpochybňována. Nebyli jsme vystaveni vnějšímu vlivu ani v tomto vyšetřování, ani v žádném jiném,” řekl ve středu Ilett na tiskové konferenci k výroční zprávě OLAF za uplynulý rok.

„Já na svém vyjádření trvám. OLAF měl své aféry a selhal a potvrdilo se, že byl zpolitizovaný,“ reagoval na středeční tiskové konferenci po jednání vlády Babiš s odkazem na svá dřívější vyjádření.

Babiš v lednu uvedl, že OLAF není nezávislý a jeho kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná jak v Česku, tak v Bruselu.

Babiš v minulosti rovněž hovořil o tom, že kauza byla zorganizována mafií. [celá zpráva]

OLAF loni v České republice vyšetřoval čtyři kauzy a dvě uzavřel s vydáním doporučení. Jednou je případ Čapího hnízda, druhou zneužití peněz z Evropského zemědělského záručního fondu, kde OLAF doporučil získat zpět dotaci 5,5 miliónu eur (téměř 141 miliónů Kč) a státnímu zastupitelství zahájit trestní řízení.

Úřad OLAF vyšetřuje podvody s finančními prostředky Evropské unie, tedy zneužívání evropských peněz, daňové úniky či neplacení cel a jiných dávek, které se mají stát součástí evropského rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám