Hlavní obsah

Šéf lidovců Svoboda: Žádná strana TOP 09 neexistuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hostem on-line chatu se čtenáři Novinek byl ve středu úřadující předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Pozastavil se také nad starými tvářemi ve straně TOP 09 a zdůraznil, že tato strana vlastně neexistuje, neboť neproběhl ustavující sjezd. Mimo jiné také osvětlil, proč se ve sporu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka s exprezidentem Václavem Havlem postavil na stranu bývalé hlavy státu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Cyril Svoboda na on-line chatu

Článek

Když byl Svoboda dotázán, co si myslí o straně TOP 09 a Miroslavu Kalouskovi, odpověděl, že "žádná strana TOP 09 neexistuje."

"Zatím jde pouze o přípravný výbor, který dosud nepředstavil komplexní program. Nebyl svolán ustavující sjezd a nebyly zvoleny orgány nové strany," dodal předseda lidovců s tím, že nejde o žádné nováčky v politice. Přiznal se také, že spojení Kalouska a Karla Schwarzenberga, který je předsedou TOP 09, nerozumí.

Paroubek nemá právo kritizovat, žil jako většina

"Je nepřijatelné, aby lidé jako Jiří Paroubek, kteří žili jako většina společnosti, kritizovali statečné bojovníky za svobodu a demokracii v naší zemi i v Evropě a obviňovali je z toho, že chtějí vytvářet nové zdi," uvedl Svoboda ke sporu Paroubka s Havlem.

Svoboda také nastínil, jak by si představoval boj proti hazardu v praxi. Za zřízení výherního automatu či videoterminálu by se měl platit poplatek milión korun. Stávající daně, kdy se za automat platí 65 tisíc korun ročně označil za směšné.

Mnoho čtenářů se dotazovalo na osud úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. Svoboda zopakoval, že jeho strana jej podpoří v původní podobě za předpokladu, že se pozměňovacích návrhů zdrží i ostatní subjekty.

Mnoho čtenářů se dotazovalo na osud úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. Svoboda zopakoval, že jeho strana jej podpoří v původní podobě za předpokladu, že se pozměňovacích návrhů zdrží i ostatní subjekty.

Předseda lidovců se nebojí ani toho, že by se jeho strana nedostala do Sněmovny, což dokladoval rozdílnými preferencemi, které jim během jediného týdne přisoudili "renomované agentury". Čísla pohybující se mezi 4,6 a 7,7 procenta nicméně označil za motivační. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám