Hlavní obsah

Šéf Evropské komise Barroso dorazil do Prahy, povečeřel se Zemanem

– Praha

Prezident Miloš Zeman přijal v úterý na Pražském hradě předsedu Evropské komise Josého Manuela Barrosa. Večeří se Zemanem zahájil Barroso dvoudenní návštěvu Prahy. Nedávno zvolený prezident Zeman dal pozváním Barrosa najevo, že chce vůči EU zastávat vstřícnější postoje než jeho euroskeptický předchůdce Václav Klaus.

Zeman přivítal na Hradě předsedu Evropské komise Josého BarrosaVideo: Novinky

 
Článek

Zeman přivítal Barrosa před třemi vlajkami EU a třemi českými vlajkami. Symbolická bude velká část středečního Barrosova programu, kdy spolu se Zemanem vztyčí na prvním nádvoří Pražského hradu vlajku unie a bude přítomen Zemanovu podpisu dodatku lisabonské smlouvy, která umožňuje vznik záchranného fondu eurozóny.

Barrosa čeká rovněž schůzka s premiérem Petrem Nečasem a zavítá do evropské agentury pro satelitní navigační systém, který přesídlil do české metropole.

Nejde jen o vlajku, ale i o podpis eurovalu

Zeman Barrosa do Prahy pozval krátce po svém zvolení. Vlajka EU nad sídlem českých prezidentů zavlaje skoro měsíc po Zemanově inauguraci.

Zemanův předchůdce v prezidentském křesle Klaus si vlajku EU na Hradě nepřál a takzvaný euroval podepsat odmítal, považoval ho za "zrůdnou a absurdní věc".

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman na Hradě přivítal předsedu Evropské komise Josého Manuela Barrosa.

Záchranný fond je určen pro pomoc zemím eurozóny, které se potýkají s finančními problémy. Nedokončená česká ratifikace na faktické fungování eurovalu nemá vliv, podstatný je pro země platící eurem. Zeman sám připustil, že podpis je symbolickým aktem. Podle Zemanova odhadu se ČR k jednotné evropské měně připojí nejdříve za pět let. Česko je jedinou z 27 zemí EU, která ratifikaci dodatku nedokončila. Jako poslední tak učinila loni v listopadu Británie.

Barroso byl v Česku před 15 měsíci, v prosinci 2011 se účastnil pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla. Česko navštívil také během českého předsednictví v EU v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám