Hlavní obsah

Šéf ČSSD Hamáček Kajnarovo svérázné vysvětlení sociální politiky chápe

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová, Karolina Brodníčková

Šéf ČSSD Jan Hamáček svérázná slova svého stranického kolegy, exprimátora Ostravy Petra Kajnara, o pokálených a dementních starcích nevnímá jako urážku a rozumí jim. Kontroverzním výrokem chtěl podle něj jen upozornit na zoufalé podmínky v sociálních službách. Výzvy k odvolání ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové jsou podle Hamáčka už za hranou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD)

Článek

„Pochopil jsem to tak, že chce upozornit na nedostatky v odměňování pracovníků v sociálních službách. Na to, že práce a péče, kterou ti lidé dělají, jsou zoufale podhodnocené, jakkoliv MPSV a vláda za poslední roky udělaly hodně pro to, aby se to zlepšilo,” řekl Novinkám v reakci na vyjádření Kajnara předseda strany Jan Hamáček.

Kdo by se s noblesou staral o dementní pokálené starce? Lídr ČSSD Kajnar vysvětluje sociální politiku

Domácí

Exprimátor Ostravy a lídr strany na severu Moravy do krajských voleb Petr Kajnar se v případu údajného ponižování seniorů v domově důchodců Slunečnice, na které upozornily Seznam Zprávy, postavil na stranu propuštěných ošetřovatelek a rozhodně nevolil smířlivý tón.

„Kolik je asi v Česku lidí, kteří budou s noblesou Ladislava Špačka, srdcem matky Terezy a za minimální mzdu utírat pokálené, dementní starce a stařeny, které jejich děti odložily do starobince, protože si musí užít života?“ ptal se na Facebooku.

Podle Hamáčka jde o otevření diskuse. „Možná to řekl kontroverzně, aby vybudil diskusi, ale nepochopil jsem to jako urážku. Pokud to bylo myšlené tak, jak jsem řekl, tak tomu rozumím. Rozhodně jsem to nepochopil tak, že by se chtěl dotknout klientů těch ústavů,” doplnil Hamáček.

Zaorálek: Pěkné řeči nepomohou

Reagoval i na Kajnarovu výzvu k rezignaci ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. „To už je asi za hranou. To si máme spíš říkat na půdě soc. dem.,” dodal Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Kajnara se zastal i ministr kultury Lubomír Zaorálek, ale s jeho výzvou k rezignaci Maláčové nesouhlasí.

„Pan Kajnar pouze brutálně sděluje, že ta práce je mnohem těžší i psychicky, než si vůbec dovedete představit. Ministryně Maláčová má mou podporu a s Kajnarem souhlasím, že moralizování a pěkné řeči tu mnoho nezmůžou,“ napsal Novinkám Zaorálek.

Chvojka: Velký přešlap

Za „velký přešlap” exprimátorova slova naopak označil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Sociální politika soc. dem. je založená na úctě a solidaritě. Urážlivé výrazy do ní nepatří,” napsal Právu Chvojka.

Podporu nemůže Kajnar hledat ani u ministra zahraničí Tomáše Petříčka. „V tomto s panem Kajnarem nesouhlasím. Ke starým lidem, kteří se o sebe již nemohou postarat, bychom měli mít úctu,” napsal Novinkám Petříček.

Ministryně Jana Maláčová odmítla slova exprimátora komentovat s odkazem na vyjádření předsedy strany Jana Hamáčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám