Hlavní obsah

Šéf bohnické léčebny: Británie není vzorem péče o duševně nemocné

PRAHA

Ředitel bohnické léčebny Ivan David reagoval na reportáž britské televize BBC, podle které se v ČR při péči o duševně nemocné stále používají klecová lůžka. Proti kritice se ohradil a dodal, že zrovna Velká Británie není příkladem na poli léčby mentálně postižených.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ředitel psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David

Článek

"V Británii si na nemocného lehne šest mužů a drží ho, dokud odpor nepřejde. To pokládám za nehumánní já. Je to kulturní rozdíl. Velká Británie navíc nepatří k zemím, která by péči o duševně nemocné dobře zvládala," řekl v pondělí Právu.

Podle něj se v britských městech pohybuje velký počet duševně nemocných bezdomovců, kteří se pak ještě stávají závislými na drogách. "Při malém počtu lůžek jsou dlouhé čekací doby. Podle mých informací bývají pacienti předávkováni léky," dodal.

David upřesnil, že v bohnické léčebně se síťová lůžka používají v krajních případech u pacientů, které nelze jinak zklidnit. "Pokud nezabere domluva ani léky podávané ústy, přikurtujeme ho na krátkou dobu k lůžku, než začnou účinkovat léky v injekční formě. Pokud ani ty nepomůžou, přichází na řadu izolační místnost nebo síťové lůžko," doplnil.

Expert Rady Evropy: Psychologický dopad na děti je negativní

Ministerstvo práce a sociálních věcí reportáž britské televize BBC o klecových lůžkách v ČR označilo za tendenční. Zároveň oznámilo, že do ústavů vyšle kontrolní inspekci.

Mluvčí ministerstva Jiří Sezemský řekl, že alternativou k postýlce s postranicemi je zvýšení dávek uklidňujících léků. Pro zdraví klientů je přitom podle něj mnohem výhodnější použití těchto postelí než aplikace medikamentů. Kromě ministerstva se proti reportáži ohradili i zástupci dotčených sociálních zařízení.

BBC svou reportáž o údajném používání zakázaných klecových lůžek v českých ústavech sociální péče hájí. Cituje přitom experta Rady Evropy pro lidská práva Thomase Hammarberga. Podle toho ani postele s posuvnými postranicemi nelze omlouvat odkazy na bezpečnost dětí.

"Psychologický dopad pobytu v takové posteli je negativní, a proto každý, kdo se zabývá právy dětí, by něco takového nedoporučil,“ uvedl. Použití klecových lůžek ČR kritizovala také autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová.

Anketa

Jaký je váš postoj k používání klecových lůžek?
Pokud jsou pod kontrolou, jsou lepší než silné dávky léků
98,4 %
Jsou nepřijatelná, měla by se zakázat úplně
1,6 %
Celkem hlasovalo 7538 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám