Hlavní obsah

Šedesátimetrové ruské kolo na Smíchově má být nizozemské

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šedesát metrů vysoké vyhlídkové kolo chce na smíchovské náplavce umístit nizozemská společnost Dutch Wheels. Na místě v úterý oznámila, že do projektu vloží nejméně 200 miliónů korun. Hlasy proti to však neotupilo.

Foto: 5 Praha, ČTK

Ruské kolo (na vizualizaci).

Článek

Dutch Wheels podle svého zástupce Pleuna van Dalena staví kola po celém světě, zejména v USA, zmínil Chicago či Seattle. Firma sází na tzv. wow faktor. „Kolo upoutá pozornost úplně všech, vyrazí dech,” řekl van Dalen.

Jeho firma se skrývá za společností Timsbury Capital, s níž smíchovští radní hodlají podepsat smlouvu, kterou již schválili. Jednatel Timsbury Capital Jiří Havrda připustil, že jde o společnost účelově založenou. "Myslím, že to je u developerů a investorů běžná věc," řekl Havrda.

Podle radního Prahy 5 Martina Slabého (ANO) by kolo mělo přilákat na náplavku zejména turisty. "Věřím, že památkáři budou mít pro projekt pochopení," uvedl Slabý.

Foto: 5 Praha, ČTK

Ruské kolo (na vizualizaci).

Jenže památkáři pochopení nemají. Protestovala širší veřejnost i opozice. Podle bývalého místostarosty Lukáše Budína (SZ) kolo odporuje územnímu plánu. "Je tu zákaz výškových budov," řekl Budín.

Foto: 5 Praha, ČTK

Ruské kolo (na vizualizaci).

Podivil se, jak je možné, že pozemek je už pronajat. "Smlouvu odsouhlasilo 5 ze 7 přítomných radních, nikde to předtím nebylo projednáno," upozornil Budín.

Poukázal na specifikum Prahy, kterým jsou vyhlídky na kopcích. Náplavka není podle něj vhodně zvolena, a to i proto, že by vyhlídkovému kolu musela ustoupit podstatná část skateparku, který radnice loni otevírala, aby na smíchovskou náplavku přilákala lidi.

Foto: 5 Praha, ČTK

Ruské kolo (na vizualizaci).

Prostor má navíc problém s přístupností a dopravní obslužností, kolem nejezdí tramvaje jako u protilehlé Výtoně.

Anketa

Souhlasíte s vybudováním obřího 60metrového ruského kola na smíchovském břehu Vltavy v Praze?
Ano
31 %
Ne
69 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4445 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám