Hlavní obsah

Schwarzenbergovi hrozí, že se stane pakem, prohlásil Sobotka

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky hrozí, že se stane pakem. Lídr soc. dem. tak reagoval na ministrův výrok, kterým počastoval své kolegy ve vládní koalici. Schwarzenberg to schytal i za výrok ke kauze Diag Human.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Bohudík, už je to tak dávno, co jsem byl naposled v Praze, že už si nepamatuju na ty paka,“ komentoval středeční schůzku K9 Schwarzenberg během pracovní cesty v USA. [celá zpráva]

„To je další novinka v politické kultuře naší země,“ reagoval Sobotka na výrok ve čtvrtek na tiskové konferenci v Lidovém domě. „To není slovník soc. dem. ani opozice,“ prohlásil šéf oranžových.

Schwarzenbergovi podle Sobotky hrozí, že se stane pakem, pokud bude nadále ve společnosti koaličních partnerů. „Jestli se domnívá, že jeho koaliční přátelé, souputníci, jsou paka, pak nepochybně jemu hrozí, že se pakem brzy stane, jestliže bude tvořit i nadále jednu vládní koalici,“ počastoval předseda ČSSD ministra zahraničí.

Schwarzenberg nemá informace, míní Sobotka

Sobotka se pustil do Schwarzenberga i kvůli výroku ke kauze Diag Human, kdy hrozí zabavování českého majetku v zahraničí. „Budeme si muset zvyknout na to, že soudy v Evropě se neřídí názory našich ministrů. Soudí nezávisle, a prostě když něco prohrajeme, když něco šlohneme, tak to musíme zaplatit,“ sdělil ministr zahraničí. [celá zpráva]

Lídr soc. dem. reagoval prohlášením, že Schwarzenberg je o kauze Diag Human absolutně neinformovaný. „Není přece možné, aby ministr zahraničí tvrdil, že ČR v kauze Diag Human něco snad ukradla nebo zpronevěřila,“ řekl Sobotka. Upozornil, že ministerstvo financí tvrdí, že arbitráž s Diag Human neskončila, ČR neprohrála a není důvod obstavovat majetek země v zahraničí.

Věc by měl řešit Nečas

Sobotka se podivil, že ministr financí Miroslav Kalousek a Schwarzenberg, kteří jsou oba členy TOP 09, tvrdí každý něco jiného. Premiéra Petra Nečase (ODS) šéf soc. dem. vyzval, aby problém řešil. „Rád bych požádal premiéra Nečase, aby tento zmatek ukončil, a aby se věnoval řešení této kauzy, protože tady jde o částku 8,5 miliardy korun, kterou možná bude muset ČR zaplatit,“ vyzval Sobotka, podle kterého za stát obranu země nikdo neřídí.

Odpovědnost za kauzu Diag Human podle Sobotky nese současný šéf šumavského národního parku Jan Stráský, který jako ministr zdravotnictví v roce 1996 rozhodl, že se případ přesune z roviny soudní na arbitráž. Předseda ČSSD soudí, že by kvůli tomu neměl stát Stráského zaměstnávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám