Hlavní obsah

Schwarzenberg: Zabít generála bez vyhlášení války je od Trumpa zločin

Novinky, ren, ivi

Americký prezident Donald Trump má zřejmě pocit, že je James Bond a má právo střílet kdekoliv na světě. Takto ostrými slovy reaguje bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na americký útok, při němž zemřel velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Trumpovy skutky jsou podle Schwarzenberga zločinné a překračují mezinárodní právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

„Vyrostl jsem ještě v době, kdy se válka vyhlašovala. Teď se ale začíná střílet, bombardovat a odpalovat rakety, aniž by nějaký takový formální krok proběhl. Mě tento vývoj děsí. Překračujeme všechny meze mezinárodního práva. Někteří politici jsou očividně toho názoru, že stojí nad zákonem a nad právem a že mají tak jako legendární James Bond uděleno právo zabíjet kdekoliv na světě,“ píše bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na svém Facebooku.

Trumpovy činy označil za překročení mezinárodního práva. „Činy prezidenta Trumpa podle mého názoru jsou, říkám otevřeně, zločinné. Nikdo nesmí překračovat mezinárodní právo, ani prezident Spojených států,“ kritizoval hlavu USA Schwarzenberg.

„Pamatuji si, jak se mnozí u nás pobuřovali, když prezident Havel kdysi prohlásil v souvislosti s vyhnáním našich Němců po válce, že jsme se sami nakazili nacismem. Já mám teď obavy, že se někteří čelní světoví politici nakazili terorismem,“ pokračoval Schwarzenberg s tím, že si Ameriky vždy vážil.

V podobném duchu jako Schwarzenberg se v úterý vyjádřil také předseda nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. Likvidaci Sulejmáního označil za hrubé porušení mezinárodního práva. „Nebyl žádné neviňátko, ale to neznamená, že svévolně může kdokoli rozhodnout o zabití takového člověka,” uvedl na tiskové konferenci.

Fico také dodal, že by bylo „velkou chybou”, pokud by svět ustupoval z pozice mezinárodního práva a bál se cokoli říct jen proto, že se to týká Spojených států.

Írán slíbil pomstu

Americké ozbrojené síly v Iráku v pátek ráno při náletu dronu na Trumpův příkaz zabily Sulejmáního po jeho příletu do Bagdádu. Írán za smrt jednoho z nejvlivnějších lidí v zemi slíbil Američanům a jejich spojencům ničivou pomstu. V neděli islámská republika oznámila, že se nadále necítí být vázána jadernou dohodou z roku 2015 a bude neomezeně pokračovat ve svém jaderném programu a obohacování uranu.

USA brání šéfovi íránské diplomacie přijet na zasedání Rady bezpečnosti OSN

Blízký a Střední východ

Parlament sousedního Iráku, kde k atentátu došlo, mezitím schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi. Výzvu schválili především šíitští poslanci. V Iráku působí asi 5000 amerických vojáků v rámci mezinárodní koalice proti teroristické organizaci Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám