Hlavní obsah

Schwarzenberg varoval Vídeň před dalšími blokádami

– BRUSEL/PRAHA

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v pondělí v Bruselu jednal s rakouskou ministryní zahraničí Ursulou Plassnikovou. Vyjádřil nespokojenost s blokádami česko-rakouských hraničních přechodů rakouskými odpůrci jaderné elektrárny Temelín a varoval ji, že pokud blokády neskončí, ČR vyvodí důsledky.

Článek

Karel Schwarzenberg se s rakouskou ministryní zahraničí sešel v Bruselu, kde se konalo zasedání rady ministrů zahraniční. Podle sdělení ministerstva s ní vedl "asi půlhodinový, velmi důrazný rozhovor".

"V něm vyjádřil svůj nesouhlas s blokádami hraničních přechodů. Vyzval ministryni, aby zasáhla," uvádí tisková zpráva českého ministerstva.

Schwarzenberg Plassnikovou upozornil, že pokud se situace nezmění, bude to mít své důsledky. Návrh postupu v takovém případě chce český ministr zahraničí nejdřív projednat a zkoordinovat s ostatními členy vlády.

Plassniková: Rakušané mají právo demonstrovat

Ursula Plassniková vzala výtky na vědomí. Poukázala pouze na to, že podle rakouské legislativy mají rakouští občané právo demonstrovat.

V pátek odpůrci Temelína blokovali dosud největší počet hraničních přechodů - dvanáct. Většinu jich zcela zablokovali na dvě hodiny. [celá zpráva]

Ještě před blokádami Schwarzenberg upozornil, že pokud se uskuteční, bude ČR otázku řešit s Rakouskem na nejbližší schůzce ministrů zahraničí EU. [celá zpráva]

Žaloba kvůli Temelínu bude asi možná jen se souhlasem ČR

Případná žaloba na Českou republiku kvůli jaderné elektrárně Temelín (JETE) u Mezinárodního soudního dvora v Haagu je pravděpodobně možná jen se souhlasem české strany. Tato informace unikla z posudku, který si u právních expertů objednala rakouská vláda. 

Z prvních reakcí na zprávu nepřímo vyplývá, že rozbor obsahuje jako hlavní závěr skutečnost, kterou již delší dobu přiznává i rakouský tisk - že žaloba není možná u Evropského soudu a v Haagu je možná jen se souhlasem české vlády.

Expertíza by měla být podle neoficiálních informací zveřejněna ve středu po zasedání rakouské spolkové vlády.

Aby nepromeškalo uplatnění svých práv, musí podle právníků Rakousko jasně, rychle jednoznačně prohlásit, že česká strana své povinnosti nesplnila. Na otázku, zda bezpečnostní cíle a opatření vyplývající z Melkských dohod byly splněny, musí však odpovědět odborníci z oboru jaderné energetiky, dodávají právníci.

Nabízejí ještě jednu možnost - pokud nebude mezi oběma stranami dosaženo dohody, mohlo by teoreticky připadat v úvahu ještě řízení v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Toto řízení podle takzvaného mechanismu z La Valetty však dosud nebylo vyzkoušeno a vychází z dokumentu, který není právně závazný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám