Hlavní obsah

Schwarzenberg si přivydělal 14 miliónů korun

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z čeho plynou nejvyšší vedlejší příjmy senátorů? Pokud by se někdo domníval, že z podnikání a správy vlastních firem, mýlil by se. S výjimkou dvou nejúspěšnějších senátorských podnikatelů, Karla Schwarzenberga (TOP 09) a Tomáše Töpfera (ODS), je většina milionářů co do vedlejších příjmů v horní komoře buď starosty či primátory, lékaři nebo vysokoškolskými učiteli.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Prozrazují to jejich majetková přiznání, která shromažďuje a zveřejňuje mandátový a imunitní výbor na senátních webových stránkách. Zákonodárci musí odhalit své vedlejší aktivity, příjmy i případné finanční závazky každoročně ke konci června.

Za porušení zákona jim hrozí až padesátitisícová pokuta, to ovšem za předpokladu, že někdo upozorní příslušný správní orgán v místě jejich bydliště, že majetkové přiznání vůbec nedali, nebo že v něm uvedli nepravdivé údaje.

Bezkonkurenční příjmy vykazuje již několik let po sobě Schwarzenberg, který již vyměnil senátorskou židli za poslaneckou. Za loňský rok získal za honoráře a pronájmy v úrocích, dividendách, dotacích a z důchodu, který pobírá v Německu a Rakousku, celkem 14 123 393 korun. Během prvních měsíců letošního roku k tomu přidal ve stejných položkách 4 610 123 korun.

Ve Schwarzenbergově přiznání se letos objevil i úvěr – ve výši 1,2 miliónu korun.

Schwarzenberg patří léta k nejaktivnějším podnikatelům co do nákupů pozemků. Jen loni si jich pořídil 23, především v jižních a středních Čechách, v hodnotě téměř jednoho miliónu. Celkově tam má převážně z restitucí 4000 hektarů. O schwarzenberské majetky v Čechách se stará syn Jan.

Herec i restauratér

Vedle těchto částek působí zisky úspěšného divadelníka a podnikatele Töpfera jako nízké. Loni mu herectví, proslulá restaurace U Kalicha, pedagogická a autorská činnost či pronájmy vynesly 2 333 146 korun.

Za oběma politiky jsou s odstupem další podnikatelé – nakladatel Tomáš Grulich (ODS), který prodal podíl v tiskárně a získal loni splátku ve výši 1 560 000 korun, a Jana Juřenčáková (TOP 09), která si poradenstvím přivydělala 623 000 Kč.

Základní hrubý plat zákonodárce je 58 944 korun. Pobírá ho však minimum členů parlamentu, protože většina jich má k tomu mnohatisícové funkční příplatky. Všichni k tomu dostávají ještě nezdaněné náhrady, které za rok představují od 382 800 do 519 600 Kč „čistá ruka“.

Starostování vynáší

Miliónovým vedlejším příjmům se nejvíce přiblížili primátoři a starostové, kteří navíc pobírají statisícové částky ze společností patřících městům.

Právě takovým případům chtěl zabránit šéf ODS Petr Nečas, když plánoval povinný odchod funkcionářů z těchto firem. Se zlou se však ve své vlastní straně potázal a svůj záměr později vzdal.

Primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) si přišel na 1,1 miliónu, když 831 947 Kč mu vyplatilo jako odměnu město a zbytek získal od Severočeské vodárenské společnosti za působení v dozorčí radě.

Další primátorka Eva Richtrová (ČSSD) dostala od Frýdku-Místku loni 823 080 korun a k tomu ještě dalších 132 tisíc od Severomoravských vodovodů a kanalizací. Dva zdroje vedlejších příjmů uvedl i Jiří Lajtoch ČSSD, který od Přerova získal 600 000 Kč plus 157 tisíc navíc od městské společnosti Teplo.

Za starosty jsou v tabulce nejvyšších vedlejších příjmů lékaři: očaři Pavlu Sušickému (ODS) vynesla privátní praxe v Ústí nad Labem 800 742 korun. Miloš Janeček (ČSSD) si přišel v brněnské Úrazové nemocnici na 896 614 korun, ke kterým ještě přidal dalších téměř 550 tisíc korun za poradenství. Nikoli za lékařskou praxi, ale za působení v dozorčích radách VZP a České energetické přenosové soustavě získal exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) loni 855 567 korun. Ředitelování v pražské záchranné službě vyneslo Zdeňku Schwarzovi (ODS) 1 327 862 korun.

I vysokoškolští pedagogové patří k senátorům, kteří obsazují vyšší patra tabulky co do výše vedlejších příjmů. Bedřich Moldan (ODS) uvedl, že si přivydělal na pražské UK 705 153 korun, olomoucká univerzita ocenila Jana Hálka (ODS) 778 674 korunami.

Svou povinnost odhalit své příjmy splnili v termínu všichni senátoři. Ve Sněmovně postupně na webové stránky zařazují všechny poslance, kteří svá přiznání odevzdali či poslali. Dokud však nezačne pracovat nový mandátový a imunitní výbor, zůstanou dokumenty pro veřejnost nepřístupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám