Hlavní obsah

Schwarzenberg připravil pro ministry svetry, aby na Hluboké nemrzli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před pátečním zasedáním šéfů diplomacií EU nechtěl ponechat nic náhodě. Myslel i na to, že by jim mohla být začátkem jara na zámku v Hluboké nad Vltavou zima, proto pro každého z nich nechal připravit svetr a láhev slivovice.

Foto: Petr David Josek, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na Hluboké.

Článek

Svetry chtěl Schwarzenberg ministrům původně předat už na oběd, ale vzhledem k tomu, že se zámek podařilo vytopit na únosných téměř 20 stupňů, nechal překvapení na večeři. Akutně snad nikdo podle ministerstva zahraničí nemusel pro zahřátí otevírat ani slivovici. "Pokud vím, tak toho zatím nikdo nevyužil," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Ministři zahraničí na závěrečné tiskové konferenci chválili atmosféru při jednání a někteří, jako například  eurokomisařka Benita Ferrerová-Waldnerová potvrdili, že jim při jednání zima nebyla.

Schwarzenberg pozval své kolegy na zámek, který je pevně spjat s jeho šlechtickým rodem. Schwarzenbergové totiž Hlubokou dříve vlastnili. Šéfové diplomacií se na jih Čech sjeli na neformální dvoudenní zasedání, které zorganizovalo nynější české předsednictví Evropské unie. Podobné neformální schůzky se pořádají pravidelně.

 Připravit zámek na neformální zasedání nebylo jednoduché, topit se postupně začalo zhruba před třemi týdny. Kvůli mobiliáři totiž mohla teplota vzrůst denně jen o jeden stupeň Celsia.

Ministři v pátek probírali například roli Běloruska. Zda ho pozvou na květnový summit EU a zemí bývalého Sovětského svazu, ale nerozhodli. Schwarzenberg potvrdil, že Česko bude na tomto summitu vést prezident Václav Klaus, rozhodlo se o tom již před několika týdny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám