Hlavní obsah

Schwarzenberg: Nečekat s radarem na novou vládu USA je výhodnější

– PRAHA
Novinky, alt

Vyjednávání o smlouvách o umístění radaru podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nemá smysl odkládat až na novou vládu v USA. ČR s odcházejícím kabinetem může vyjednat lepší podmínky. Ministr to řekl v České televizi.

Článek

"Myslím, že teď můžeme pro Českou republiku vyjednat lepší podmínky. Vycházím z úvahy, že odcházející administrativa chce dosáhnout úspěchu, má na to omezený čas, tak bude asi vstřícnější než administrativa, která pak bude mít čtyři roky času," řekl Schwarzenberg.

Odmítl, že by případný demokratický kabinet jednání o radaru přerušil. Jen by pro něj prý nebyl takovou prioritou.

Připustil, že smlouva mezi ČR a USA, kterou pak dostane ke schválení parlament by mohla být podepsána ještě před dubnovým summitem NATO. "Záleží na podmínkách, které ČR vyjedná, ne na tom, zda to bude o měsíc dříve či později," řekl ministr.

Žádný termín, kdy se na smlouvě dohodnout, ČR nemá. Americké ministerstvo obrany se tento týden nechalo slyšet, že smlouva je "záležitostí týdnů".

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek doplnil, že dubnový summit NATO v rumunské Bukurešti není pro radar nijak klíčový, pokud se tam jeho otázka nebude podrobně rozebírat. Postěžoval si na současnou vládu, že dojednává příliš benevolentní podmínky. Polsko, kde by měly být umístěny rakety, je prý v jednání s USA daleko tvrdší.

Spojené státy si přejí doplnit svůj protiraketový štít do roku 2012 o skupinu protiraketových střel v Polsku a o protiraketový radar v Česku. Systém má odrazit případný raketový útok ze strany Íránu proti USA či jejich spojencům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám