Hlavní obsah

Schwarzenberg na sněmu: Vznikající koalice se TOP 09 bojí

Právo, dan
Praha

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje svou stranu za největšího obránce parlamentní demokracie před postupy prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. V úvodním projevu na volebním sněmu TOP 09 řekl, že neúspěšná volba místopředsedy Sněmovny, v které ani na dvakrát nebyl zvolen kandidát TOP 09, dokazuje, že se jich vznikající koalice ČSSD, ANO a lidovců obává.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a primátor Prahy Tomáš Hudeček na celostátním sněmu strany

Článek

Symbolicky v 09:09 začal v sobotu v Praze v hotelu Don Giovanni Dorint dvoudenní celorepublikový sněm TOP 09. Schwarzenberg bude na sněmu obhajovat předsednickou funkci.

„Stávající koalice a někteří její představitelé nás považují za největší ohrožení této poněkud zvláštní moci,“ uvedl Schwarzenberg. Obavy má podle svých slov z trendů, které vedou k autoritativnímu vládnutí a k ignoraci demokratických principů.

„Předseda druhé největší parlamentní strany (Babiš) jasně řekl, že považuje parlament za zbytečnou instituci, je také jasné, že pan prezident se nebude zbytečně ohlížet na parlament a půjde svojí cestou,“ poznamenal. Dodal, že obrana parlamentní demokracie spočívá hlavně na jejich bedrech.

Podle Schwarzenberga sice ztratili ve sněmovních volbách třetinu podporovatelů, konstatoval ale, že je ta ztráta nedostala do kolen. „Ztráta třetiny hlasů byla bolestná, ale strávili jsme to a nerozložilo nás to, ale zocelilo,“ poznamenal.

Němcová nabídla spolupráci s ODS

Na sněmu vystoupila také místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. TOP 09 nabídla, aby strany spojily síly v senátních a v obecních volbách v roce 2014.

„V senátních volbách se lze domluvit tak, aby kandidát buď za ODS, nebo TOP 09, který má větší šanci, získal podporu druhé strany, abychom nevyřadili jeden druhého a neumožnili levicovému kandidátovi vstup do Senátu,“ řekla na dotaz Práva. Dodala, že se musí snažit o posílení pravice, podle ní by to prospělo celé demokracii.

Jako možnou označila spolupráci i v komunálních volbách. „Pravděpodobně to nebude možné v evropských volbách,“ uvedla Němcová.

O spolupráci v příštích sněmovních volbách nechtěla mluvit. „Jedny volby máme za sebou a o dalších nejsem schopna přemýšlet. Protože toho co mám za sebou, mám plné zuby, tak se mě na to raději neptejte,“ poznamenala.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové je předčasné mluvit o spolupráci při volbách. V senátních volbách ji považuje za možnou.

Na sněm je pozváno 177 delegátů. Mezi dalšími hosty vystoupili také šéf spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, zástupce slovenských křesťanských demokratů Pavol Frešo a zástupci diplomatických sborů.

Vedení zřejmě funkce obhájí

Vedení se bude volit až v neděli. Schwarzenberg velmi pravděpodobně obhájí předsednickou funkci, kterou zastává už od vzniku strany v roce 2009. Změna zřejmě nebude ani ve funkci prvního místopředsedy, kterým je v současnosti Miroslav Kalousek. Předsednictvo ale zřejmě opustí bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který stál za kontroverzním projektem sKaret.

TOP 09, která vznikla v roce 2009 z iniciativy Kalouska, v říjnových sněmovních volbách získala 12 procent hlasů a skončila čtvrtá. Bývalá vládní strana chce zůstat v opozici, o koalici nyní vyjednává vítězná ČSSD s ANO a KDU-ČSL.

Reklama

Výběr článků

Načítám