Hlavní obsah

Schwarzenberg je připraven kvůli Čunkovi odstoupit

Právo, dan, gö, trj
PRAHA

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ) pohrozil předsedovi vlády Mirku Topolánkovi demisí, pokud bude šéf lidovců a vicepremiér Jiří Čunek obžalován z korupce a zůstane ve vládě. Právu to sdělil zdroj z premiérova okolí.

Článek

Schwarzenberg v rozhovoru s Právem informaci nepřímo potvrdil. "K čemu jsem se rozhodl, to jsem sdělil panu premiérovi, ale neříkám co. Vím, co se sluší a patří, a o tom jsem informoval premiéra a také předsedu strany," řekl ve středu ministr na dotaz Práva, zda by odstoupil. Zároveň zdůraznil, že není v evropských zemích zvykem, aby ve vládě působil ministr, který by byl obžalován z trestného činu.

Premiér minulý týden poté, co policie obvinila dva Čunkovy svědky z křivé výpovědi, uvedl, že v případě obžaloby Čunek z vlády odejde sám, nebo ho odvolá. Situaci Topolánkovi ztěžují nejméně tři poslanci KDU-ČSL, kteří se veřejně vyjádřili, že pokud bude Čunek odvolán, postaví se proti vládě.

Bursík: bez komentáře

Vicepremiéra a šéf zelených Martin Bursík Právu případnou demisi jejich ministra nechtěl komentovat.

Ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková (SZ) uvedla, že Schwarzenberg se s ní o Čunkovi nebavil, ale věří tomu, že by v případě Čunkovy obžaloby Schwarzenberg z vlády odešel. "Neznám pana ministra dlouho, ale věřím, že člověk jeho zásad by z vlády odešel," uvedla Stehlíková.

Zelení od počátku Čunka kvůli podezření z korupce kritizují. Před dvěma měsíci požadovali jeho odvolání i kvůli jeho výrokům na adresu Romů a Bursík pohrozil i odchodem zelených z vlády.

Policie Čunka podezřívá, že 11. února 2002 jako starosta Vsetína přijal půlmiliónový úplatek. Obžaloba, nebo odložení případu je na spadnutí. Vyšetřování již skončilo a do konce týdne by se měli aktéři případu seznámit se spisem. Čunkův advokát Eduard Bruna požádal sice o prodloužení lhůty na studium spisu o 14 dní, ve středu Právu ale řekl, že státní zástupce jeho požadavku zatím nevyhověl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám