Hlavní obsah

Schwarzenberg: ČR vyhostí ukrajinské diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí chce vyhostit ukrajinské diplomaty. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) jde o reakci na nedávné vyhoštění dvou českých diplomatů z Kyjeva. Ministr to v pondělí uvedl na tiskové konferenci po jednání s moldavským ministrem zahraničí.

Článek

Vyhoštění Češi se podle ukrajinské strany snažili získat státní tajemství. Ukrajinci si stěžovali u českého chargé d’affaires Vítězslava Pivoňky. Jako důkaz Kyjev zveřejnil i videonahrávky, které mají nezákonnou činnost dokazovat. Nahrávky jsou však bez zvuku a s částečně rozmazanými tvářemi. [celá zpráva]

Podle šéfa české diplomacie je to zřejmě odplata za politický azyl, který Praha udělila bývalému ukrajinskému ministrovi hospodářství Bohdanu Danylyšynovi, což však ukrajinská strana odmítla.

Dva pracovníky české ambasády v Kyjevě ukrajinské ministerstvo vyhostilo s argumentem, že s pomocí dvou placených ukrajinských spolupracovníků získávali informace a dokumenty o ukrajinském zbrojním průmyslu.

Zajímali se prý rovněž o vývoj nových zbraní a o zakázky ukrajinských zbrojovek pro Rusko. Oba údajné informátory českých diplomatů ukrajinská kontrarozvědka SBU odhalila a zadržela.

Reklama

Související články

Ukrajina vyhostila dva české diplomaty

Ukrajina vyhostila dvojici českých diplomatů. S odkazem na oficiální stanovisko ministerstva zahraničí to v pátek uvedla tamní agentura Unian. Podle šéfa české...

Výběr článků

Načítám