Hlavní obsah

Schodkové zákony rozcupujeme po volbách, slibuje Topolánek

Právo, Jiří Vavroň

To, co se nyní děje ve Sněmovně, tedy situace, kdy levice prosazuje jeden svůj návrh zákonů za druhým a ODS nemá sílu to zvrátit, připomíná situaci před volbami v roce 2006, řekl po čtvrtečním setkání s premiérem Janem Fischerem a ministrem financí Eduardem Janotou předseda ODS Mirek Topolánek.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Fischerova vláda se snaží snížit do roku 2014 schodek rozpočtu pod tři procenta HDP, ale levicoví poslanci prosazují změny zákonů, které naopak výdaje státního rozpočtu zvyšují. Podle Topolánka má vláda v tomto záměru „absolutní podporu ODS“. Topolánek rovněž uvedl, že jeho strana použije všechny dostupné prostředky, aby se dál neprohluboval rozpočtový deficit, a to i ve Sněmovně, ve které má nyní levice většinu.

„Zákony, které to umožňují, vrátíme po volbách zpět,“ konstatoval Topolánek. Jako příklad uvedl snahu levice na této schůzi Sněmovny prosadit, aby se změnila současná zákonná praxe a znovu se začaly proplácet první tři dny nemocenské.

Mezi aktivní protischodková opatření, která by mohla doprovázet konvergenční program, má patřit návrh, aby změny daní, které byly schváleny v rámci tzv. vládního úsporného balíčku, platily i po roce 2010. Jedná se například o zachování dvou sazeb DPH ve výši 10 a 20 procent.

Fischer si je podle svých slov vědom toho, že další osud veřejných financí i plnění kritérií pro přijetí eura bude v rukou politické vlády, která přijde po květnových volbách.

Premiér včera současně uvedl, že přestože sociální demokraté ve Sněmovně nerespektují názor vlády, prosazují návrhy zákonů, které znamenají další výdaje ze státní pokladny a kritizují konvergenční program, který vláda musí odeslat do Bruselu, chce s nimi dál jednat, pokud o takové schůzky projeví zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám