Hlavní obsah

Schling se zastal Lázničky, Schwarzové i Vybírala

Bývalý soc. dem. ministr dopravy a současný poslanec Jaromír Schling si myslí, že členka ČSSD Ludmila Schwarzová a z této strany vyloučený Josef Láznička nebudou odsouzeni. Policie oba spolu s dalšími lidmi obvinila, že chtěli úplatky ovlivnit rozhodování státních úředníků na ministerstvech dopravy a zemědělství.

Článek

Schling to Právu řekl, když mluvil o svém vztahu k dalšímu z obviněných, lobbistovi Františku Vybíralovi, jehož ČSSD na Olomoucku už ze svých řad vyloučila. Policejní obvinění se vztahuje k údajnému získávání výhod při výrobě bioetanolu a také investic pro některé pozemky.

"Pan Láznička se podle mého názoru nedopustil žádného trestného činu. Znám ho jako člověka, který se nikdy do takových aktivit nepouštěl," řekl Právu Schling, který je jako oba výše jmenovaní členem ČSSD na Vysočině. Je také pětkou na krajské kandidátce soc. dem.

Exministr si myslí, že plané je i obvinění Schwarzové. "Paní Schwarzová, která byla asi čtyři měsíce nemocná, a pak asi týden v práci, pochybuji, že by mohla jakkoli ovlivňovat výrobu bioetanolu," poznamenal Schling.

S okamžitým vylučováním členů ČSSD ze strany předtím, než o jejich vině rozhodne soud, se neztotožňuje bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, který podle svých slov neznal Vybírala a téměř ani Schwarzovou. Lázničku pokládá za slušného člověka. Zeman by radil jen dotyčným pozastavit členství. "Nevidím důvod, proč bych během jediného týdne měl měnit svůj názor," poznamenal expremiér.

Dálnici D 47 prý Vybíral neovlivnil

Na možné spojené lobbisty Vybírala se Schlingem upozornil v neděli v TV Nova šéf lidovců Miroslav Kalousek, když mluvil o později zrušené smlouvě na dálnici D 47, kterou měla postavit společnost Housing & Construction. Vybíral byl podle Kalouska členem řídícího výboru.

"Jeden tam byl jmenován panem ministrem Schlingem, za žádné ministerstvo, byl tam jmenován na přání firmy Housing & Construction, a to byl právě pan Vybíral, byl to tajemník a člen toho řídícího výboru," prohlásil Kalousek. Dodal, že jde o fakt, který vyplynul z šetření sněmovní komise.

Schling však jeho slova odmítl. "Jmenoval jsem ne pana Vybírala, jmenoval jsem celý řídící výbor. A jakým postupem kdo nominoval pana Vybírala, to já po šesti letech opravdu nevím," uvedl Schling.

Podle něj ve výboru figurovalo více lidí, kteří nebyli zaměstnanci jeho ministerstva. "Čili není to tak úplně přesně, jak říká pan Kalousek, a ani to nepokládám za nějak významné," dodal poslanec. Jak podotkl, Vybíral měl "svolávat členy výboru a pořizovat zápis z jednání, takže on nemohl podobu smlouvy (mezi vládou a Housing & Construction) nijak ovlivnit".

Schling trvá na tom, že v případě D 47 on, Zemanova vláda i daný výbor vyjednali slušnou smlouvu, v níž se investor zavázal udržet stavební náklady do 33 miliard korun. "Na totéž si vláda za působení pana ministra Šimonovského nechala schválit dluhopisový program ve výši přes 50 miliard. A když jsou ty peníze k dispozici, tak se samozřejmě taky utratí," poznamenal Schling.

Exministr zdůraznil, že původní smlouva počítala s tím, že by při výběru zhotovitelů jednotlivých úseků nefigurovaly žádné ministerské komise. "Možná že to byl taky jeden důvod, proč měla být ta smlouva zrušena," shrnul Schling.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám