Hlavní obsah

Sbírejte u Jadranu účty a vyhrajte. Chorvati vyhlásili pro Čechy účtenkovou loterii

– Praha
Novinky, zpe

Soutěž s názvem „A kde je účet?“ vyhlásilo pro Čechy chorvatské ministerstvo financí. Cílem je, aby lidé začali lépe vnímat elektronickou evidenci tržeb (EET), kterou chce zavést ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vicepremiér se inspiroval právě chorvatským systémem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

Nejde o vtip. Výherce má získat zájezd pro dvě osoby do Chorvatska na léto příštího roku v hodnotě asi padesáti tisíc korun. Stačí nasbírat dvacet účtenek za nákupy v Chorvatsku od 1. srpna do 2. října letošního roku a poslat je na adresu Chorvatské Loterie.

„Myšlenka uspořádat takovou loterii napadla chorvatského ministra financí Borise Lalovace během jeho červnové návštěvy v Praze, kde po dobu dvou dní diskutoval s českou veřejností a novináři o reálných zkušenostech s e-tržbami v Chorvatsku,“ řekl ministr financí Andrej Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že o uspořádání této soutěže pro české turisty uvažovalo i české ministerstvo financí, ale nápad prý narazil na složité právní a byrokratické bariéry.

Díky soutěži mají podle ministerstva lidé lépe vnímat fungování EET v Chorvatsku a přesvědčit se, že se stala běžnou součástí života bez negativních dopadů na podnikání.

Přetahovaná ve Sněmovně

Evidence už v červenci prošla prvním čtením ve Sněmovně, zpestřila ji však přetahovaná mezi Babišem a šéfem opozičních poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Babiš totiž do Sněmovny přinesl cedule s nadživotními kopiemi účtenek z EET, Kalousek mu je počmáral. [celá zpráva]

Kamera ve Sněmovně zachytila přetahování Kalouska a Babiše u obří účtenky

Kalousek tehdy ve Sněmovně vyčítal, že v Chorvatsku po zavedení EET zaniklo několik desítek tisíc živností a jen částečně to bylo nahrazeno vznikem firem a že nedošlo ani k lepšímu výběru daní.

Taktéž připomněl, že krácení daní v maloobchodě představuje pouze pět procent z celkových daňových úniků. Argumentoval i tím, že EET umožní Babišovi přístup k citlivým údajům.

Babiš si od zavedení evidence slibuje právě omezení šedé ekonomiky, ročně by chtěl vybrat na DPH o 12 miliard korun více.

O zavedení EET by měli poslanci ve druhém čtení jednat po prázdninách.

Reklama

Výběr článků

Načítám