Hlavní obsah

Sankce vůči Rusku škodí našemu zemědělství, vyzval opět Zeman k jejich zrušení

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek znovu kritizoval sankce, které Evropská unie praktikuje vůči Rusku. Na výstavě Země živitelka uvedl, že ČR by se měla připojit k zemím, které prosazují jejich zrušení. Ke zrušení sankcí chce vyzvat německou kancléřku Angelu Merkelovou šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil mezinárodní výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Článek

Sankce proti Rusku podle Zemana nikomu nepomohly. Na trh se kvůli zablokování vzájemného obchodu mezi EU a Ruskem dostaly přebytky vepřového a zablokoval se vývoz mléka a mléčných výrobků, řekl prezident.

"Sankce jsou výrazem bezradnosti. A mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje dosud bohužel váhavé stanovisko a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí," vyzval Zeman.

EU sankce vůči Rusku vyhlásila kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, Zeman je kritizuje dlouhodobě.

Zrušení sankcí podle českého prezidenta už navrhoval francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron a mluvil o tom také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Ke zrušení sankcí chce německou kancléřku při její návštěvě v ČR vyzvat Štěch. I on to prohlásil na výstavě Země živitelka.

Za rok sankce minulostí, přeje si Zeman

"Stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce," řekl Zeman. Vyjádřil také přání, aby za rok při zahájení Země živitelky už byly sankce zrušeny.

Zeman v minulosti opakovaně řekl, že sankce nepovažuje za účinné, a vyzýval k jejich zrušení. Sankce proti Rusku jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů, řekl ve středu při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám