Hlavní obsah

Sanitka spěchala s matkou do porodnice. Chlapec se narodil ve frýdlantských serpentinách

Právo, Michael Polák
Liberec

Neobvyklý zážitek si připsala ve středu ráno posádka bez lékaře liberecké záchranné služby. Při převozu těhotné ženy z Frýdlantského výběžku do liberecké nemocnice zjistil záchranář a řidič sanity, že žena začíná rodit a do porodnice už s ní nestačí dojet. Výsledkem je malý Štěpán, který přišel na svět kolem sedmé hodiny ráno ve vyhlášených serpentinách v takzvaném Albrechtickém kopci, který odděluje Liberecko od Frýdlantského výběžku.

Foto: ZZS LK

Záchranář Adam Vitásek zastoupil lékaře. V sanitce pomohl ve středu ráno na svět malému Štěpánovi.

Článek

„Byla to premiéra jak pro mě, tak i pro řidiče. Porod v sanitce bez lékaře jsme ještě nezažili,“ přiznal Právu třicetiletý záchranář Adam Vitásek. „Stresové vypětí bylo velké, ale jsme na to vyškolení, abychom to zvládli a dopadlo to dobře,“ popsal záchranář.

Pomohlo i to, že malý Štěpán, který se dral na svět, je už druhým dítětem maminky. „Dobře spolupracovala, byla šikovná,“ pochválil ji záchranář. „Chlapeček se hned rozplakal, takže jsme si všichni oddychli. S maminkou jsme na sebe koukali s velkou úlevou a pogratulovali jsme si, že jsme to oba dva zvládli. Bylo to hezký,“ směje se nad ranním zážitkem Vitásek.

Na porod jsou vyškoleni

Podle něj by všichni záchranáři potvrdili, že samotný porod není nic hrozného. „Ale musí se počítat s tím, že mohou nastat další komplikace, což je v sanitě v terénu hůře řešitelné než v porodnici, kde jsou na to připravení a mají veškeré vybavení. Teď ale proběhlo všechno hladce,“ potvrdil Vitásek.

Netradičnímu narození nahrála i neutěšená situace ve zdravotnictví Frýdlantském výběžku. Nemocnice ve Frýdlantu porodnici už několik let nemá, a tak všechny nastávající matky musí řešit transport do vzdáleného Liberce.

Ač nejsou porodníky, jsou ale záchranáři na překotné porody speciálně školení. „Je to i součást přijímacích kritérií, abychom vůbec mohli do výjezdu. Už ve škole jsme to museli trénovat a chodili jsme i na praxe na porodní sály,“ dodal Adam Vitásek, sám otec malé dcerky, u jejíhož porodu byl v roli tatínka přítomný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám