Hlavní obsah

Samice nosorožce ze Dvora Králové uhynula v Tanzanii

Právo, Vladimír Prouza
Aktualizováno

V národním parku Mkomazi v Tanzanii v minulých dnech uhynula samice vzácného nosorožce dvourohého (černého), kterou tam loni v červnu poslala ZOO Dvůr Králové nad Labem. Pětiletá samice Eliška podlehla vnitřnímu zranění, které jí způsobil asi desetiletý samec Monduli, uvedl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Samice nosorožce černého Eliška.

Článek

Eliška spolu s britským nosorožcem Mondulim dovezeným do Afriky ze zoo Port Lympne měla posílit nosorožčí populaci v Tanzanii zcela vyhubenou pytláky. Zdejší rezervace spravovaná legendárním ochranářem Tony Fitzjohnem představuje ideální místo pro reprodukci těchto kriticky ohrožených zvířat.

„Jsme naprosto nadšení, že tu Elišku máme. Je to krásná samička, kterou je radost pozorovat. Posílí jednu ze třech populací nosorožců, které v Tanzanii zbyly. Vracet ohrožená zvířata do přírody je základním úkolem zoologických zahrad,“ uvedl před rokem Fitzjohn.

Incident po měsíčním soužití

Incident mezi Eliškou a Mondulim se odehrál po skoro měsíčním soužití v rozlehlém přísně střeženém výběhu mimo čas nosorožčí říje. Samice patrně samce odmítala, načež došlo ke smrtelné potyčce. Nosorožci ve volné přírodě se během období mimo říji v rezervaci od sebe neoddělují.

„Jde o žel normální situaci, kdy jeden z nosorožců po souboji uhyne. Nelze to vyloučit ani v zoo, ačkoliv zde po potyčce doposud žádný nosorožec nezahynul. Ztráta je to značná. Nicméně společný projekt cílený na obnovu nosorožců v Tanzanii tato smutná událost neohrozí,“ přiblížil Stejskal.

Návratu nosorožců dvourohých do tanzanské přírody už trojicí mláďat přispěla samice Debora a dvojicí potomků i samec Jamie. Africkou rezervaci posílil i doposud nepřipuštěný královédvorský samec Jabu. Trojici nosorožců ZOO Dvůr Králové stejně jako Elišku darovala Tanzanii.

Smrtí transporty nekončí

Eliščina tragická smrt neohrozí ani připravované transporty nosorožců černých ze Dvora Králové do Afriky. Královédvorští chovatelé nyní chovají největší dvacetihlavé nosorožčí stádo v Evropě. „Nepočítáme sice v dohledné době s transporty do Tanzanie, nikoliv však kvůli smrti Elišky. Připravujeme v horizontu dvou let přesun několika nosorožců do Rwandy,“ upřesnil Stejskal.

Zahrada ve Dvoře Králové v rámci záchovných programů doposud převezla do afrických rezervací v Tanzanii a Keni osm nosorožců. Zahrada vůbec poprvé transportovala koncem roku 2009 do keňské rezervace Ol Pejeta čtveřici nosorožců severních bílých, jichž na celém světě přežívají poslední tři exempláře.

Eliška byla jedním z doposud 45 nosorožců černých narozených od 70. let minulého století ve Dvoře Králové. Eliščina matka Etosha nedávno porodila druhé mládě. Předky Elišky kdysi dovezl z africké divočiny bývalý ředitel královédvorské zoo Josef Vágner. Eliška nakonec našla nový domov i hrob v přísně střežené rezervaci mimo dostřel pytláků.

Nosorožců dvourohých žilo ještě v roce 1900 na území západní Afriky okolo 100 tisíc kusů. Dnes se jejich počet odhaduje na necelou tisícovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám