Hlavní obsah

Salichov popudil přerovské žalobce, podali stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Přerovské okresní státní zastupitelství hodlá podat stížnost na jihlavského státního zástupce Arifa Salichova kvůli jeho výrokům. Salichov, který před dvěma měsíci převzal od přerovských žalobců kauzu vicepremiéra Jiřího Čunka, uvedl, že přerovské vyšetřování bylo vedeno jednostranně a tendenčně. Šéfka státního zastupitelství v Přerově Jana Staňková to ve čtvrtek odmítla.

Článek

"Hodnotíme jej jako zcela nepřiměřenou a neoprávněnou veřejnou kritiku výkonu působnosti jiných státních zástupců a zasíláme stížnost na jeho neetický postup a nevhodné chování, které ohrožuje důvěru ve státní zastupitelství, k řešení jeho nadřízenému krajskému státnímu zástupci v Brně," řekla Staňková.

Šéf brněnského státního zastupitelství Petr Coufal Právu potvrdil, že stížnost obdržel a že ji jeho úřad řádně v zákonné lhůtě vyřídí.

Postup ve vyšetřování byl v pořádku, hájí se Staňková

Ve svém prohlášení se zároveň postavila za svého podřízeného Radima Obsta, který měl před Salichovem kauzu na starosti. "Samotné vyšetřování bylo podrobeno nejen důslednému dozoru, ale i intenzivnímu a pravidelnému výkonu dohledu vyššími stupni soustavy státního zastupitelství," uvedla Staňková. Podle ní do doby, než byla kauza předána do Jihlavy, se neobjevily žádné signály o tom, že by v rámci vyšetřování bylo postupováno v rozporu s trestním řádem, zákonem o státním zastupitelství či jinými právními normami.

"Trváme na tom, že trestní řízení bylo vedeno zákonným způsobem, když v jeho rámci nebyl dozorovému či dohledovým státním zástupcům žádnou legitimní formou signalizován opak," dodala.

Šošovička se přidal na stranu Staňkové

Prohlášení Salichova považuje za neadekvátní útok vůči své osobě také vyšetřovatel Milan Šošovička. Kvůli jeho údajným pochybením při vyšetřování hodlá žalobce předat jeho případ Inspekci ministra vnitra pro podezření ze spáchání trestného činu porušení pravomocí veřejného činitele.

"Zásadně vylučuji, že bych vedl vyšetřování jednostranně či tendenčně. Objasňoval jsem důkazy i ve prospěch obhajoby a to i z vlastní iniciativy, nejen k návrhům obhajoby. O tom svědčí i to, že jsem rozhodl o přibrání znalce na zkoumání věrohodnosti svědkyně Marcely Urbanové. Nemůžu však za to, že tento objektivní důkaz nevyzněl ve prospěch obhajoby," prohlásil Šošovička.

Čunek byl podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety od realitní společnosti půlmiliónový úplatek. Trestní stíhání lidoveckého vicepremiéra zastavil jihlavský státní zástupce Arif Salichov v pondělí kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové. Zastaveno bylo také trestní stíhání Petra Hurty ze společnosti HB REAL, který měl úplatek Čunkovi údajně dát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám