Hlavní obsah

S protikorupčním agentem má problém i TOP 09

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach

TOP 09 představila v pondělí své priority v tažení proti korupci. Stejně jako ODS se ani straně Karla Schwarzenberga nelíbí ve vládním návrhu ministra vnitra Martina Peciny zavedení protikorupčního agenta. Pecinův balíček chtějí poslanci TOP 09 doplnit několika detaily, které mají zprůhlednit zadávání státních zakázek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Severa

Článek

Poslanec Pavel Severa na tiskové konferenci vyjádřil jménem TOP 09 podporu protikorpučnímu balíčku vlády, výhrady měl jen vůči institutu protikorupčního agenta s tím, že stát nesmí vzbudit podezření, že sám provokuje k trestné činnosti.

"Naším cílem je zveřejnění a zprůhlednění všech rozhodnutí a prosvícení pološera, kterého je v dotacích a veřejných zakázkách příliš,“ uvedl Severa.

Do vládního návrhu proto TOP 09 doplní několik bodů, díky nimž by měla mít veřejnost kontrolu nad rozhodovacími procesy. Zákon by ukládal povinnost zveřejnit veškerou zadávací dokumentaci na internetu a výběrová komise by měla ihned po otevření obálek sdělit všem přítomným uchazečům nabídkové ceny.

Sporný protikorupční agent alias provokatér

Z výběrového řízení by pak byl vyloučen každý uchazeč, který by se dovolával obchodního tajemství, tedy každý, který by nerozkryl svou vlastnickou strukturu. Také uzavřená dohoda by se měla do třiceti dnů objevit na webu.

Protikorupční agent je sporným momentem Pecinova balíčku. Agent by měl mít za úkol mapovat úplatnost úředníků či snahy dalších osob uplácet. Proti tomuto institutu a dalším bodům se postavili i občanští demokraté. [celá zpráva]

Pecina se ohradil vůči tomu, že by agent splňoval funkci provokatéra, aby například měl pravomoc nabídnout beztrestně úplatek. Podle něj je třeba vymezit jasné hranice jeho pravomocí.

I šéf vlády Jan Fischer připustil, že Pecinův balíček není zcela dopracován s tím, že poslancům byl předán, aby byl schválen do voleb a zdokonalily ho sněmovní výbory. Institut protikorpučního agenta by měl být z právního hlediska velmi citlivě ošetřen.

TOP 09 se znovu pokusí zkrátit dotace stranám

Kromě toho hodlá TOP 09 ve Sněmovně znovu otevřít diskuzi k jejímu návrhu o snížení státního příspěvku politickým stranám po dobu tří let. Místopředseda strany Miroslav Kalousek připomněl, že zařadit tento bod na program schůze se opakovaně nepodařilo kvůli odporu ČSSD a KDU-ČSL. Pokusit se o to chtějí ještě v tomto týdnu.

"Pokládáme za neetické, nespravedlivé a necitlivé, aby jedinými institucemi napojenými na státní rozpočet, které nebudou muset šetřit ani korunu, byly politické strany," prohlásil Kalousek.

Protikorupční balíček úřednické vlády

Institut korunního svědka by za určitých podmínek zaručoval tomu, kdo se podílel na závažné organizované trestné činnosti, beztrestnost výměnou za klíčové svědectví. Svědek by musel vydat prospěch z trestné činnosti, nepokračovat v jejím páchání a nahradit škodu. Jeho svědectví by muselo vést k usvědčení kompliců.

Institut by bylo možné použít u všech zločinů s horní hranicí trestní sazby minimálně osm let vězení a u vyjmenovaných zločinů, které mají podle ministerstva vnitra vysoký korupční potenciál. Mezi ně předloha řadí pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci veřejné osoby či uplácení.

Protikorupční agent by podle návrhu mohl beztrestně "předstírat zájem podílet se na trestném činu". Podmínkou pro užití agenta by bylo, že by se osoba dopustila trestného činu i sama bez agentova přičinění.

Rozšířit by se měl i okruh trestných činů, u kterých je možné použít policejní odposlechy. Předloha reaguje na to, že trestní zákoník zvýšil hranici pro zvlášť závažné zločiny z osmi na nejméně deset let vězení, pokud jde o horní hranici trestní sazby. Tímto posunutím vypadla řada skutkových podstat z kategorie zvlášť závažných trestných činů a není na ně už možné použít odposlechy. Balíček počítá s tím, že odposlechy by bylo možné použít u těch zločinů, kde je horní hranice trestní sazby minimálně osm let vězení.  

Návrh také počítá s novelizací daňového řádu. Podle nyní platné úpravy by se od 1. ledna 2011 zúžil policistům přístup k informacím z daňového řízení. Balíček toto omezení ruší.

"Pokusíme se ještě jednou požádat ty, kteří mají plná ústa solidarity, aby solidaritu zohlednili nejen tam, kde ji populisticky financují na účet našich dětí, ale aby se na ní podíleli také z vlastních prostředků," dodal místopředseda TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám