Hlavní obsah

S podezřením na SARS už leží jen chlapec v Brně

Novinky, Václav Pergl
PRAHA/BRNO

Ani u jednoho ze 17 podezření na SARS, tedy smrtící zápal plic se infekce nepotvrdila a až na jednoho pacienta jsou již všichni doma. Právu to řekl v pondělí Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Foto: Foto archiv ZŠ v Třemošnici. Mám souhlas s vypublikováním

Zahájení natáčení před školou

Článek

"Všichni byli hospitalizování z preventivních důvodů, protože se vrátili z oblasti, kde SARS se vyskytuje, tedy z Asie, přesněji kolem Číny, a z jihovýchodní Asie," řekl Vít.

Z infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka v pondělí lékaři propustili pacientku s podezřením na SARS. "Testy u šestileté dívky nákazu novým typem zápalu plic vyloučily," řekla Právu primářka kliniky Hana Roháčová. Dívka byla v nemocnici od středy, když ji po návratu z Thajska trápily bolesti svalů a teplota. Již v pátek byla z kliniky propuštěna také mladá žena, která byla po návratu z Vietnamu v péči lékařů pět dní se zánětem horních cest dýchacích.

"V tuto chvíli nemáme na naší klinice nikoho s podezřením na SARS. U nikoho se také nepotvrdil," informovala primářka.

Ředitel FN Brno Jan Burian Právu týž den řekl, že v jejich nemocnici zůstává tříletý chlapec. "Ani u něj ale nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o SARS. Je to běžné nachlazení. Zkoušky ještě nejsou u konce," uvedl Burian.

Podle agenturních informací ve světě dosud na nemoc zemřelo 95 lidí a více než 2700 jich bylo nakaženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám