Hlavní obsah

S mimořádnými schůzemi opozice neuspěla, Sněmovna si dala pauzu

– Praha • Aktualizováno

Poslanci, kteří trávili v prostorách Sněmovny už druhou noc v řadě, ve čtvrtek dopoledne řešili mimořádné schůze, které chtěla svolat ČSSD. Koaliční většina zabránila schválení jejich programu a širší debata se proto nekonala. Namísto pravidelných interpelací poslanci jednání přerušili a od 18 hodin se znovu vrátí k jednání o novele zákona o stavebním spoření, kterou opozice obstruuje.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vicepremiérka Karolína Peake a ministr obrany Alexandr Vondra ve Sněmovně

Článek

Vládní strany sice mají ve Sněmovně jasnou většinu, aby reformní zákony, k nimž opoziční ČSSD vyhlásila obstrukce, schválily, sociální demokraté ale tvrdí, že obstrukcemi chtějí dát najevo nesouhlas se zákony.

Ještě ve středu odpoledne se z řad koaličních poslanců nesly zprávy, že jednání Sněmovny ukončí hodinu po půlnoci. To se však nestalo a zhruba v 01:30 bylo do rozpravy podaných ještě deset přihlášek. Jednání o jediné předloze trvalo dohromady už přes 20 hodin. Zbytek věnovali zákonodárci projevům k rozpočtu, který ve středu večer prošel v prvním čtení. [celá zpráva]

Dopoledne ve znamení mimořádných schůzí

Na čtvrteční ráno si socialisté vyžádali čtyři mimořádné schůze, které se měly týkat „závažných problémů“. [celá zpráva]

Koalice jim zabránila neschválením programu. Hlavní slovo proto dopoledne měli předseda klubu poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho komunistický protějšek Petr Kováčik, kteří ze svých postů využívali svého přednostního práva.

Kolice odmítla mimořádnou schůzi s programem projednání zřízení speciální komise pro vyšetřování všech armádních zakázek od roku 1993. Neprošel ani program dalších dvou mimořádných schůzí, které se měly zabývat hospodařením státního podniku Lesy ČR a stavem hasičském záchranném sboru. Nakonec v poledne koalice zamítla i schůzi, která se měla věnovat problémům projektu internetových zdravotních knížek IZIP.

Reklama

Výběr článků

Načítám