Hlavní obsah

S likvidací jedů ve Chvaleticích pomůžou vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHVALETICE (PARDUBICKO)

Speciální jednotka chemického vojska z Liberce pomůže ve Chvaleticích na Pardubicku s likvidací nebezpečných jedů. Ve čtvrtek ráno do Chvaletic dorazilo 19 vojáků se šesti vozidly.

Článek

Armádu požádal o pomoc Pardubický kraj. Do výbavy vojáků patří přístroje, schopné téměř okamžitě zjistit, jaké nebezpečné látky se v Chvaleticích nacházejí.

"Náš průzkumný odřad při svých zásazích přesně určuje druhy a množství chemikálií i to, jak jsou nebezpečné a co by se mohl stát, kdyby je například spláchly přívalové deště. Dokážeme také doporučit způsoby, jak nebezpečné látky zneškodnit," prohlásil mluvčí brigády Karel Navrátil.

Město Přelouč chtělo kvůli nelegálnímu skladu chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku vyhlásit stav nebezpečí. Bezpečnostní rada kraje se ale nakonec rozhodla, že to neudělá. Areál skladu bude střežit policie. [celá zpráva]

Ve Chvaleticích policisté a inspektoři životního prostředí minulý týden objevili skladiště nebezpečných chemikálií v bývalém průmyslovém areálu. Podle předběžných průzkumů se na místě nacházejí stovky tun kyanidů, solí těžkých kovů a další sloučeniny. Pokud by se promíchaly, mohla by se z nich stát i explozivní směs či bojové otravné látky. Likvidace chemikálií si vyžádá 20 až 40 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám