Hlavní obsah

S Klausem se slavnostně rozloučí Hradní stráž, svěšena bude i standarta

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Složení mandátu prezidenta Václava Klause bude doprovázet slavnostní ceremoniál. Na Čestném nádvoří Pražského hradu se s ním rozloučí Hradní stráž, stažena bude i prezidentská vlajka.

S prezidentem Klausem se slavnostně rozloučí Hradní stráž, svěšena bude i standarta

 
Článek

Pražský hrad se sice připravuje na slavnostní složení slibu nového prezidenta Miloše Zemana, předcházet mu ale bude slavnostní akt ukončení mandátu současného prezidenta Václava Klause. Jeho mandát vyprší 7. března. Na Hradě se na tento okamžik připravuje symbolickým ceremoniál. Při Klausově odchodu bude na několik hodin svěšena prezidentská standarta.

„Prezidentská vlajka se stahuje vždy ve chvíli, kdy prezident České republiky překračuje státní hranice. Protože v noci ze 7. na 8. března, při konci mandátu současného prezidenta, Pražský hrad na 10 hodin osiří, standarta v tuto dobu nebude vlát,“ říká šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Ceremoniál začne úderem půlnoci, kdy se rozezní zvon Katedrály sv. Víta. Následně Hudba Hradní stráže zahraje fanfáru. Standarta bude spouštěna pomalu, zhruba minutu a půl, poté zazní státní hymna. Slavnostního okamžiku se zúčastní na 140 vojáků Hradní stráže.

„Cvičíme pravidelně při každém střídání stráže. Využijeme všech zkušeností, které jsme v průběhu roku načerpali,“ doplňuje velitel Hradní stráže Radim Studený.

Standarta bude stažena v rámci vojenského ceremoniálu na Čestném nádvoří Pražského hradu za přítomnosti jednotky Hradní stráže. Po odchodu jednotky bude následovat symbolické uzavření Hradu. Běžně se Pražský hrad pro veřejnost uzavírá ve 23:00 hodin. Noc před výměnou prezidentů bude brána slavnostně uzavřena až po půlnoci. Znovu se brána otevře druhý den při příjezdu nového prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám