Hlavní obsah

S cukrovkou se v Česku léčí téměř milión lidí. Další statisíce o ní neví

Právo, Václav Pergl

Počet léčených pacientů s cukrovkou v ČR stále stoupá a už se blíží miliónu. Jestliže se před deseti lety léčilo 739 tisíc lidí, nyní jich je už 861 tisíc. Na nemoc každoročně zemře zhruba 25 tisíc lidí a přibližně u 70 tisíc je nově diagnostikována.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Odhadujeme také, že asi 250 tisíc lidí má cukrovku, ale ještě o tom neví, protože se neprojevuje žádnými příznaky a nebyla jim stanovena diagnóza,“ řekla Právu ve čtvrtek doktorka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Máme málo pohybu

„K určení diagnózy dochází bohužel často až v souvislosti s jinou zdravotní komplikací, například selháním ledvin, poruchami zraku nebo nehojícími se ranami na nohou,“ uvedla.

„Každý kilogram, který obézní diabetik shodí po dobu jednoho roku mu prodlouží život o tři měsíce
lékař Martin Matoulek

Přes 95 procent nemocných má tzv. cukrovku druhého typu, která souvisí s nezdravým životním stylem. Rizikovými faktory jsou i věk nad 45 let, výskyt cukrovky v rodině, nadváha a obezita, vysoký krevní tlak, dlouhodobý stres, vyšší cholesterol a kouření.

I když lékaři mají dnes moderní medikamenty, které dokážou pacientům významně pomoci, mnoho lidí nedbá základní léčby a tou je změna životního stylu a dostatek pohybu.

„Každý kilogram tělesné hmotnosti, který obézní diabetik shodí od zahájení léčby po dobu jednoho roku, mu prodlouží život o tři měsíce. To přece není zanedbatelné,“ řekl Martin Matoulek ze III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se diabetes léčí.

Cukrovka může zkrátit život až o deset let, společnost vydává na léčbu onemocnění 28 miliard korun. Přibližně dvakrát až třikrát víc peněz se vydává v důsledku pracovní neschopnosti a snížené pracovní schopnosti diabetiků.

Ve středu 11. listopadu se v Praze uskuteční pochod proti diabetu, na Karlově náměstí budou zájemcům měřit hladinu cukru v krvi. Podstoupit zde mohou i speciální vyšetření, které umí odhalit cukrovku až sedm let před komplikacemi, jako je slepota, porucha ledvin či amputace nohy.

Anketa

Má někdo ve vaší rodině cukrovku?
ano
83,4 %
ne
16,6 %
Celkem hlasovalo 331 čtenářů.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám