Hlavní obsah

Rychlý právnický titul si v Plzni opatřilo 400 studentů

Právo, her, rav

Akreditační komise už má spočítáno, že na právnické fakultě v Plzni vystudovalo více než 400 lidí magisterský obor za méně než čtyři roky. Právu to včera řekla její předsedkyně Vladimíra Dvořáková. Je to o stovku lidí více, než je počet všech studentů, které hodlá škola přijmout pro další akademický rok.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Z toho pětatřicet lidí dokázalo ,zvládnout‘ základní pětileté vysokoškolské studium do tří let. Tituly zde ale byly získávány také velmi rychle,“ uvedla Dvořáková, která odhaduje, že u 80 procent těchto superstudentů bude všechno v pořádku. „Ale rozhodně není zvykem, aby tak vysoký počet studentů dostudoval tak rychle. Podle mého názoru měl tento nestandardní postup sloužit k tomu, aby se v něm skrylo zrychlené studium u některých lidí,“ řekla ve středu Dvořáková serveru Aktuálně.cz.

Mezi absolventy, kteří získali titul v podezřele krátké době, byly mimo jiné už dříve uváděny například obě děti zastřeleného bosse podsvětí Františka Mrázka. Michal a Monika Mrázkovi studovali na plzeňské právnické fakultě ve stejném období – od září 2003 do května 2005, tedy půldruhého roku.

Michal Mrázek se nevyjádřil

Na včerejší dotaz Práva, zda by se krátce k celé věci vyjádřil, napsal Michal Mrázek v SMS krátkou a jasnou odpověď: „Nezlobte se, ale ne.“ V loňském exkluzivním rozhovoru pro Právo ale potvrdil, že je absolventem plzeňských práv.

Prozatímní děkan Jiří Pospíšil včera Právu potvrdil, že některá pochybení z minulosti mohou mít i trestně právní rozměr.

„Dohodli jsme se s ministerstvem školství na tom, že na základě informací, které zpracovala akreditační komise, například to, kdo jak dlouho studoval, jaké chybějí práce, že tento balík informací předala komise právnímu odboru ministerstva a to je teď analyzuje a zpracovává trestní oznámení. Podle mých aktuálních informací by to mělo být zpracováno v řádech dnů,“ uvedl Pospíšil.

Sám v tom ale podle svých slov žádnou roli nehraje. Vše prý má v ruce zaprvé akreditační komise, která analyzuje a zkoumá, co se dělo na fakultě, a zadruhé ministerstvo školství, které posuzuje právní následky pro aktéry. „My pouze dostáváme informace a pokyny, co dělat do budoucna, aby se ty problémy odstranily,“ doplnil pověřený děkan.

„Neprůhlednost studijních řádů, neprůhlednost podmínek uznávání zkoušek a vlastně celková administrativní neprůhlednost vedla k možnosti uznávat a úspěšně ukončovat studium bez ohledu na vykonání zkoušek. Nešlo o nepořádek, ale jsem pevně přesvědčena, že šlo o systém,“ napsala ve svém blogu k dění na fakultě Dvořáková, podle které byl na ní vytvořen specifický systém, který umožňoval vytvářet síť mezi policisty, advokáty, podnikateli a lidmi ze státní správy.

Budou tituly odebírány?

Současné vedení fakulty podle Pospíšila nyní řeší především to, zda je možné zpětně odebrat některým studentům, kteří získali diplom v podezřele krátké době, jejich titul.

„V úterý jsem požádal vrchní ředitelství ministerstva školství o to, aby nám udělalo analýzu, jak lze postupovat v případě, že někdo získá diplom v řádech měsíců u studia, které běžně trvá pět let a je tolik náročné, že je evidentní, že během několika měsíců nelze ty znalosti získat. Uvidíme, co nám k tomu řeknou,“ řekl včera Právu Pospíšil.

Sám už má ale v hlavě několik variant, jak by mohla fakulta postupovat. „Například možnost mimořádného opravného prostředku, kde bychom zvolili to, že udělení titulu je jakési správní řízení, a tudíž by byla možnost opravného prostředku proti udělení toho titulu,“ přiblížil exministr.

Zároveň však přiznal, že se obtížně hledá správné řešení celé kauzy, protože až dosud nikdo v ČR nic podobného neřešil a případné zpětné odebrání titulů by tedy mohl být velký precedens.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám