Hlavní obsah

Rychetský směřuje do Ústavního soudu, podal demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský (59) podal v pondělí dopoledne demisi na obě vládní funkce. Uvolnil si tak cestu do Ústavního soudu. Demisi podal hlavě státu prostřednictvím premiéra Vladimíra Špidly. Mandát k výkonu vládních funkcí zanikne Rychetskému dnem, kdy demisi přijme prezident Václav Klaus.

Foto: Jana Matějíková

plakát akce

Článek

Dosud je Rychetský také senátorem. Kvůli funkci ústavního soudce se Rychetský ale vzdal své stranické příslušnosti. "Členem ČSSD přestal být 18. července," řekl jeho asistent Josef Samec. Ten se rozhodl, že se pokusí nahradit Rychetského v Senátu v doplňovacích volbách.

Do senátu Ústavního soudu Rychetského navrhl prezident Václav Klaus, jehož návrh schválil 16. července Senát. Prezident počítá se jmenováním Rychetského někdy uprostřed týdne. Podle neoficiálních zdrojů by se tak mohlo stát ve čtvrtek.

Zatím není jasno, kdo bude po Rychetském řídit českou justici. Jako o kandidátovi na ministra spravedlnosti uvažoval premiér Špidla o jihočeském právníkovi Vladimíru Papežovi. Ten se ale možnosti stát se ministrem vzdal kvůli aféře s alkoholem za volantem. Ministerstvo bude dočasně řídit premiér.

Reklama

Související články

Papež už nechce být ministrem

Jihočeský advokát Vladimír Papež, premiérův kandidát na uvolněný post ministra spravdelnosti, se v neděli kandidatury vzdal. Rozhodl se tak v dopise, který...

Výběr článků

Načítám