Hlavní obsah

Rybník u zámku Červená Lhota připomínal mokřad, na odbahnění nasadili techniku

Právo, Pavel Orholz
Červená Lhota

Romantickou projížďku kolem vodního zámku Červená Lhota tak, jak ji známe z pohádek, si musí návštěvníci zatím odpustit. Z rybníka se stával mokřad, a tak jej nyní mimo sezonu památkáři odbahňují. Náklady se vyšplhají na více než dvacet milionů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Červená Lhota je bez vody, rybník je plný bahnaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Až rybník vyčistíme, zvýší se jeho splavnost. Lidé se na pramicích dostanou i do míst, kam dříve nemohli. Na místě bude také nová lávka pro pěší. Sezonu bychom chtěli zahájit už na konci března,“ sdělil Právu kastelán zámku Tomáš Horyna. Upozornil, že nánosy bahna se už dostávaly až nad hladinu a hrozilo, že se změní v mokřad. Dokonce se na něm nedalo ani plout na pramicích. „Celkem je třeba odtěžit téměř třicet tisíc kubíků bahna a usazenin,“ podotkl Horyna.

Když nyní přijedete k zámku, je téměř k nepoznání. Místo zrcadlově čisté hladiny jezdí v jeho okolí nákladní auta a všude je bahno. „Rybník byl vypuštěný už loni, pak se budovaly příjezdové cesty, aby se technika nezabořila,“ konstatoval Horyna. Rybník byl naposledy odbahněn v roce 1986, tedy před více než třiceti lety. I tehdy tam však zůstala řada usazenin.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Rybník byl naposledy odbahněný v roce 1986 tedy před více než třiceti lety.

Návštěvníci se v sezoně mohou těšit i na nový mostek u půjčovny pramiček. „Byl tam most, který v 70. letech spadl, protože tam vjel těžký vůz a probořil ho. Byl nahrazen zabetonovanou trubkou. Rozhodli jsme se, že bychom rádi původní klenutý mostek obnovili,“ zdůraznil kastelán.

Pokud vše půjde dobře, měla by být voda v rybníce znovu už v květnu. Sezona však bude zahájena už poslední březnový víkend. „V létě při Hradozámecké noci si návštěvníci prohlédnou také podkrovní pokoj prince Luise. Místnost byla dlouho zavřená, Národní muzeum v ní mělo depozitář knih. Vystavíme tam i předměty z princových cest do Keni,“ doplnil kastelán.

Renesanční vodní zámek je častým cílem filmařů, kteří tam natočili celou řadu pohádek, z nichž asi nejznámější je Zlatovláska z roku 1973. Červená Lhota však dominovala také ve filmu Svatby pana Voka nebo Pan Tau. Jen za loňský rok do zámku zavítalo asi 80 tisíc návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám