Hlavní obsah

Růžový tank číslo 23 se vrací do Prahy, kotvit bude na Vltavě

Právo, Oldřich Danda
Praha

Pražané dostanou dárek k dvacetiletému výročí odchodu sovětských vojsk z Československa a rozpuštění Varšavské smlouvy. Vojenský historický ústav uvolní ze svých sbírek tzv. růžový tank a odveze ho na čas ze svého depozitáře v Lešanech do Prahy.

Článek

V pondělí 20. června by se měl růžový tank přesunout do smíchovského přístavu, v kterém by měl být exponát umístěn na plovoucí ponton. „Tank bude až do 1. července vystaven na vodě mezi Střeleckým ostrovem a Smetanovým nábřežím,“ řekla Pavla Kantnerová ze společnosti Opona, která akci pořádá.

Původně měl tank být vystaven na Václavském náměstí, kde bude 28 a 29. června veletrh happening neziskových organizací k lidským právům. Kolos ale váží 46 tun a společně s jeřábem by mohl pro podkopané Václavské náměstí znamenat problém. „Hrozilo by,  že by se mohl propadnout do metra, proto jsme zvolili řešení s pontonem,“ podotkla Kanterová.

Celá akce je součástí tzv. Týdne svobody, který pořádá společnost Opona společně s VHÚ a s ministerstvy obrany a zahraničí a který má připomenout 20. výročí odchodu sovětských vojsk. Součástí bude i mezinárodní konference věnovaná konci Varšavské smlouvy a  konference k 100. Výročí narození amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Historie tanku číslo 23

Tzv. „Růžový tank“ je sovětský těžký tank IS-2, jehož prototyp byl úspěšně vyzkoušen na konci roku 1943 a ihned byla zahájena jeho výroba. Označení IS znamená Iosif Stalin. Tank je přes 10 metrů dlouhý, skoro 3,5 metrů široký a 3 metry vysoký a váží 46 tun. Díky kanónu a zároveň silnému pancéřování představoval IS-2 pro všechny německé tanky obtížně srovnatelnou konkurenci. Tanky byly poprvé nasazeny při osvobozování Ukrajiny a sehrály důležitou roli v rychlé porážce Německa v letech 1944-45. Celkem jich bylo vyrobeno téměř 3500 kusů.

Na osvobozování Prahy v květnu 1945 se podílely především střední tanky T-34, takže umístění tanku IS-2 v červenci 1945 na Smíchově bylo z faktického hlediska nesprávné. Konkrétní tank IS-2 byl údajně dovezen z Drážďan a jeho volba byla dána i tím, že je větší, tudíž vypadá impozantněji, včetně dlouhé hlavně kanónu. Byl opatřen číslem 23, což mělo být číslo prvního tanku, který vjel do Prahy. Poručík Gončarenko, který na pražském Klárově vedl skupinu tří tanků T-34 vjíždějících do Prahy, však jel v tanku s číslem 24. Tento tank byl vystaven německé palbě ze stíhače tanků Hetzer a Gončarenko zahynul. Tank s číslem 23 údajně vjel jako první na Staroměstské náměstí.

Tank IS-2 stál od roku 1945 na podstavci na smíchovském Štefánikově náměstí, přejmenovaném v roce 1951 na náměstí Sovětských tankistů. Od roku 1990 se jmenuje náměstí Kinských. V noci z 27. na 28. dubna 1991 natřel výtvarník David Černý tank na růžovo, za což byl i krátce stíhán; tank byl ještě zapsán jako národní kulturní památka.

V následujících dnech byl přetřen do původních zelených barev, skupina poslanců však využila své imunity a tank 12. května znovu přebarvila na růžovo. Tanku byl následně odňat status kulturní památky a 13. června 1991 byl snesen. Připadl do sbírek Vojenského historického ústavu Praha, nejprve byl umístěn v Leteckém muzeu Kbely, v půlce 90. let byl po vzniku Vojenského technického muzea v Lešanech umístěn zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám