Hlavní obsah

Rusnoka nahradí Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým ministrem průmyslu a obchodu se podle očekávání stane poslanec a úřadující šéf zákonodárců ČSSD Milan Urban. V koaliční vládě nahradí Jiřího Rusnoka. Pokud prezident Václav Klaus žádosti premiéra Vladimíra Špidly vyhoví, mohl by Urban nastoupil do úřadu během příštího týdne, řekl Jindřich Marek z tiskového odboru vlády.

Foto: Martin Tlustý

Na našem snímku je výletní loď Johannes Brahms. Tato byla modernizována v roce 2004, má délku 82 metrů a je uzpůsobena až pro 80 cestujících.

Článek

První personální obměnu svého týmu Špidla zdůvodnil tím, že mezi ním a Rusnokem již dlouho vázla komunikace. Rusnok ale své odvolání spojuje s nedávnou volbou prezidenta, v níž - jak přiznal - volil Klause, a ne vládního kandidáta Jana Sokola. Oficiální žádost premiéra o odvolání Rusnoka a jmenování Urbana by na Hrad měla dorazit během dneška. Poté Klaus rozhodne, kdy Urban doplní Špidlův kabinet.

Čtyřiačtyřicetiletý Urban vedl toto volební období poslanecký klub ČSSD, kvůli volbě prezidenta ale z vedení klubu odešel. Až do letošního ledna vedl silnou středočeskou organizaci ČSSD, která je základnou prvního místopředsedy strany a ministra vnitra Stanislava Grosse. Urban vystudoval hutnickou fakultu na Vysoké škole báňské v Ostravě. Poslancem je od roku 1998. I po loňských volbách zůstal členem rozpočtového výboru a stálé komise pro bankovnictví. V letech 1986 až 1989 byl Urban členem KSČ, z níž vystoupil. Urban je ženatý, s manželkou Miroslavou mají jednu dceru a dva syny.

Reklama

Výběr článků

Načítám