Hlavní obsah

Rusnok: Můžeme vládnout až do příštího roku, do voleb už ale nepůjdu

Právo, Jiří Ovčáček

Jiří Rusnok, pověřený prezidentem Milošem Zemanem, aby sestavil úřednickou vládu, počítá s tím, že bude mít jména všech ministrů do konce příštího týdne. Následně předloží vládní prohlášení koncipované na dobu až do řádných voleb v roce 2014. Ve volbách kandidovat nechce, vrátí se po nich do civilního života. Řekl to v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaný premiér úřednické vlády Jiří Rusnok.

Článek

Pane designovaný premiére, dokdy byste rád měl hotov kompletní ministerský tým?

Do konce příštího týdne.

Dosud máte potvrzená jména jako Marie Benešová, Martin Pecina či Miroslav Toman. Zklamal vás někdo z těch, kteří vaši nabídku účasti ve vládě odmítli?

Asi bych nemluvil o zklamání. Víte, ta situace není pro ty lidi jednoduchá. Chápu, že mohou mít obavy z takového angažmá, kde vzhledem k nejistým politickým okolnostem není jasné, jak dlouho může trvat. Může to být jeden z impulzů to zvažovat negativně. Řada lidí má také své závazky, ať už osobní, nebo pracovní.

Přinesete prezidentovi seznam ministrů?

Předběžný seznam, nemusí být ještě stoprocentně kompletní v tu dobu, mu určitě přinesu.

Uvedl, že není jasné, jak dlouho vaše vláda bude trvat. Jak ale za takové situace pojmete programové prohlášení?

Koncipovat ho nemůžeme jinak než jako programové prohlášení vlády, která bude vládnout do zbytku tohoto volebního období. To je jasné.

Nebudete tedy vypracovávat dvě varianty prohlášení, jednu na tři měsíce a jednu na dobu do řádných voleb v květnu 2014?

Rozhodně ne. Po pravdě, těch několik měsíců navíc v případě dovládnutí do řádného termínu voleb nečiní zas takový rozdíl. Určitě to bude normální programové prohlášení odpovídající zbytku volebního období, který je tak jako tak krátký.

Uvažujete vy sám o tom, že byste kandidoval ve volbách do Sněmovny?

Neuvažuji o tom, jsem o tom pevně rozhodnut. Toto je pro mne přechodná záležitost, splnění určitého úkolu. A pak se vrátím do civilního života.

Takže se neobjevíte jako lídr Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ)?

Neobjevím se jako lídr kandidátky ani SPOZ, ani ničeho dalšího.

Proč by měla vaše vláda dostat důvěru Sněmovny?

Země potřebuje vládu, která ji dovede v klidu k volbám v roce 2014. Pokud bude najmenována nová vládní sestava podle rozhodnutí prezidenta republiky, není důvod, aby důvěru nedostala. Sněmovna zjevně není schopna vygenerovat většinovou politickou vládu, aspoň tak to z rozhovorů u pana prezidenta vyplynulo. Myslím si, že politická scéna je mimořádně nestabilní. Pokud se Sněmovna nerozpustí, tak podle mě je zde vláda, která je připravena, schopna zemi řídit bez nějakého období, kdy by se to musela učit. Bude totiž složena z lidí, kteří řídící schopnost a zkušenost ve státní správě převážně mají. Vláda nebude, už vzhledem k času, řešit žádné zásadní, koncepční, politicky motivované změny. Je to správce a myslím si, že by správce měl být ve své funkci potvrzen.

Jak upozornila ODS, před rokem jste o úřednické vládě hovořil jinak, označil jste ji za hrozbu pro demokracii.

Je třeba dát toto vyjádření do kontextu. Jde o odpověď v on-line rozhovoru. Tazatel se ptal, proč zde neustavíme rovnou vládu odborníků, když víme, že politické strany, které vygenerují politickou vládu, nejsou schopny reformní projekty zkoncipovat a už vůbec ne prosadit. Byla to otázka, proč se nevezme deset lidí z NERV, dá se jim pravomoc a ať to vše udělají oni. Což samozřejmě není možné. Takže to nebylo o současném kontextu. Nebyla tam ani zmínka, že by to mělo být na přechodnou dobu, za zvláštních, poněkud mimořádných politických okolností. V takových situacích je možné, a děje se to všude na světě, instalovat kabinety toho typu, který máme i my, udržovací. Vzpomeňme si na Itálii nebo na Řecko.

ODS vás vyzvala, abyste co nejdříve po jmenování vlády požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry. Vyslyšíte to?

Je zde ústavní lhůta třiceti dní a my se samozřejmě budeme snažit předložit to co nejdříve. Nemáme důvod nic zdržovat, ani to není potřeba. Jsem přesvědčen, že programové prohlášení bude velmi stručné, že ho zvládneme velmi brzy.

Které hlavní body by měl vládní program obsahovat?

Klíčové je sestavení státního rozpočtu. Na to je navázána řada věcí. Jde o otázku programovacího období z hlediska čerpání evropských fondů a o to, jak zajistit maximální využití tohoto potenciálu. Návazně na to samozřejmě je zde nastavení nového modelu pro nové programovací období 2014–2020. To je klíčová věc, která se nyní formuluje, definuje, vyjednává. Samozřejmě že tam bude muset být zmínka o řešení povodňových škod, tedy co, v jakém rozsahu se předpokládá do konce volebního období zvládnout.

Myslím si, že je na čase po dlouhých letech zvýšit minimální mzdu, je na čase se podívat i na valorizaci státního příspěvku za zdravotní pojištěnce. Nebyl valorizován mnoho let a v mezidobí byla výrazně zvýšena sazba DPH, která znamenala odliv peněz z resortu zdravotnictví v řádu mnoha jednotek miliard. Resort má své problémy dlouhodobě, chronicky. A když se mu ještě dodávají tyto rány, tak bychom se mohli dožít určitých problémů v proplácení zdravotní péče. To si nemůžeme dovolit. Určitě se v prohlášení musí objevit zmínka o zahraničních aktivitách, podpoře exportu nejen přes ekonomickou diplomacii, ale i to, zda kapacita organizací, jako je EGAP nebo Česká exportní banka, a jejich kooperace, jsou ve stavu, jak mají vypadat. Musí se tam objevit zmínka o energetice.

Budete pobývat v Kramářově vile, přestěhujete se do ní?

Nebudu měnit svoje bydliště. Můj osobní život se samozřejmě dramaticky změnil už teď. Je to časově mimořádně náročné, soukromí je minimalizováno. Náročné je to zejména pro moji rodinu, u které bych chtěl, aby toho byla maximálně uchráněna. Nikdo z nich nemá zájem se exponovat kvůli tomu, že jsem se stal přechodným předsedou vlády.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Anketa

Měla by Rusnokova vláda dostat důvěru ve Sněmovně?
Ano
69,4 %
Ne
30,6 %
Celkem hlasovalo 19370 čtenářů.

Kandidáti Rusnokovy vlády

Účast ve vládě potvrdili:

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Ministerstvo zemědělství: Miroslav Toman

Ministerstvo kultury: Jiří Balvín

Ministerstvo práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministerstvo zahraničí: Jan Kohout

Nabídku dostali a zvažují:

Ministerstvo zdravotnictví: Martin Holcát

Ministerstvo obrany: Vlastimil Picek

Ministerstvo pro místní rozvoj: František Lukl

Nabídku stát se ministrem školství odmítl nynější šéf tohoto resortu Petr Fiala, ministerstvo financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerk. Resort životního prostředí odmítl Radek Špicar

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám