Hlavní obsah

Rusnok měl svaté právo rozhodnout o složení vlády. Teď Zeman u Sobotky otočil

Novinky, val
Praha

Svým současným postojem ke jmenování některých ministrů zpochybňuje prezident Miloš Zeman slova, která ještě v červenci pronesl v rozhovoru pro deník Právo. Tehdy se po jmenování Rusnokova kabinetu zaklínal, že do jeho složení nemluvil, neboť premiér podle něj není loutkou v rukách prezidenta. Svými současnými výroky ale toto tvrzení popírá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Na dotaz, zda mluvil Jiřímu Rusnokovi do sestavování vlády, prezident v červenci odpověděl: „Absolutně ne, o některých ministrech jsem dokonce ani vůbec nevěděl. Pokládám to za naprosto správné, protože premiér není loutka v prezidentových rukou. Má svaté právo rozhodnout o složení své vlády. Samozřejmě nevylučuji, že kdyby se ve vládě objevila neosobnost, tak bych s panem premiérem o této věci konzultoval. Ale protože tomu tak nebylo, plně respektuji jeho volbu.“ [celá zpráva]

Do složení vlády chce mluvit

Zeman přitom v posledních dnech dává najevo, že při sestavování vlády nechce stát stranou. Minulý týden jasně prohlásil, že ústava dovoluje prezidentovi odmítnout kandidáta na ministra.

„Podle ústavy prezident jmenuje nejen premiéra, ale i vládu, a pokud je duševně příčetný prezident, tak se samozřejmě zajímá i o personální složení této vlády,“ uvedl ve čtvrtek a dodal: "Jinými slovy je tam jakási dělba práce, což je naprosto v pořádku. To znamená, prezident může odmítat, nemůže dát vlastní návrh a musí se nakonec s premiérem na konkrétní osobě dohodnout."

Přiživil tak spekulace o tom, že nechce dopustit jmenování některých jmen do vlády. Spekuluje se hlavně o Lubomíru Zaorálkovi, stínovému ministru zahraničí ČSSD, který nepatří k prezidentovým oblíbencům.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

V neděli pak prohlásil, že se do složení vlády bude vměšovat a bude požadovat, aby kandidáti na ministry měli pro danou funkci dostatečnou kvalifikaci. "Úkolem prezidenta je starat se o to, aby zde nebyla nová Karolína Peake," řekl v nedělním pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám