Hlavní obsah

Ruský hacker Nikulin neuspěl s ústavní stížností proti vazbě

• Aktualizováno

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin neuspěl s ústavní stížností proti vazbě. V ní je zadržován od svého zatčení v říjnu 2016, kdy jej policie v Praze zatkla na základě amerického zatykače. Vedle USA usiluje o jeho vydání rovněž Rusko.

Foto: repro Instagram

Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy, zveřejněném na jeho instagramovém profilu.

Článek

ÚS  stížnost zamítl 16. ledna s tím, že je zčásti opožděná a zčásti neopodstatněná, přičemž nedošlo k porušení Nikulinových práv.

Američané Nikulina viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012–2013. Moskva už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání Nikulina do USA zabránila. O jeho extradici požádalo Rusko ve stejný den jako Spojené státy, a to na základě zatykače kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy, konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti. Robert Pelikán (ANO) dostal před loňskými Vánocemi k dispozici Nikulinův spis a od té doby mu běží tříměsíční lhůta, v níž případně může věc předložit ještě Nejvyššímu soudu.

Ruský deník Izvestija v polovině ledna v článku s titulkem „Pomalá smrt” napsal, že Nikulin trpí v pražské pankrácké věznici prudkými bolestmi žaludku a ledvin, nedostává se mu náležité péče a fakticky je v úplné izolaci. To odmítlo ministerstvo spravedlnosti i vězeňská služba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám