Hlavní obsah

Ruský anarchista Ševcov žádá po ČR odškodné 1,3 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský anarchista Igor Ševcov, který čelil obžalobě z útoku zápalnými lahvemi na dům tehdejšího ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a soud jej osvobodil, požaduje odškodné 1,3 miliónu korun. Ševcov se již dříve dočkal omluvy ministerstva spravedlnosti a odškodného 360 000 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Igor Ševcov na archivním snímku

Článek

„Žaloba došla 7. února 2018,” sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová bez dalších podrobností. Soud zatím nestanovil, kdy Ševcovův požadavek projedná.

Student, který se hlásí k anarchistům, byl obžalován z útoku zápalnými lahvemi na Stropnického dům a také z pomoci při posprejování vězeňské zdi. Justice mu ale nakonec žádný trestný čin neprokázala a záležitost ohledně pomalování zdi úřady uzavřely, že Ševcovova přítomnost na místě nebyla ani přestupkem. Předtím se ho však musel zastat Nejvyšší soud, protože původně byl mladík pravomocně odsouzen k tříletému zákazu účasti na demonstracích.

Po svém zatčení v roce 2015 strávil student pražské filozofické fakulty tři měsíce ve vazbě. Ministerstvo spravedlnosti se mu loni omluvilo za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení. Z přiznané částky 360 000 korun bylo 92 000 Kč za vazbu, 103 000 Kč za náklady na obhajobu a zbytek za to, že byl Ševcov stíhán. [celá zpráva]

Ministerstvo vnitra Ševcovovi po jeho odsouzení zamítlo žádost o pracovní kartu s odůvodněním, že mladík nesplňuje podmínku trestní zachovalosti. Studenta se následně zastal rektor Univerzity Karlovy i děkanka Filozofické fakulty UK. V otevřeném dopise napsali, že vyhoštění z Česka by Ševcova kvůli jeho občanským postojům ohrozilo na životě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám