Hlavní obsah

Rusko vyzvalo USA ke zmrazení rozhovorů o základnách v Evropě

Spojené státy by měly zastavit rozhovory o vybudování protiraketové obrany ve střední Evropě. USA k tomu v sobotu vyzval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Sdělil to poté, co americký prezident George Bush uvedl, že se s představiteli Polska dohodl na plánu vybudování protiraketové základny. Radar by měl stát v České republice.

Článek

Rusové, kteří nechtějí, aby americké protiraketové základny stály v Česku a Polsku, nabídli USA místo k vybudování radarové stanice v Ázerbájdžánu.

Rozhovory s Českou republikou a Polskem by podle Lavrova měly být přerušeny, dokud Moskva a Washington neprodiskutují ruský návrh na společné využívání radarové základny v Ázerbájdžánu.

Lavrov míní, že společné využívání tohoto radaru umožní Spojeným státům vzdát se plánů na stavbu radaru v České republice a sila s antiraketami v Polsku, napsala agentura ITAR-TASS.

"Radarová stanice v Ázerbájdžánu skvěle plní všechny úkoly a nevytváří problémy mezi Ruskem a sousedními zeměmi," uvedl ministr. Pokud mají USA zájem na stabilitě ve světě, měly by se vyvarovat kroků, které se dotýkají bezpečnosti jejich partnerů, dodal.

Společné využívání radarové stanice Gabala americkému prezidentu Georgi Bushovi překvapivě nabídl ruský prezident Vladimir Putin při vzájemném setkání na okraj summitu skupiny G8 v Německu. Rusko ostře kritizuje americké plány na vznik protiraketového systému ve střední Evropě, který vnímá jako porušení strategické rovnováhy ve světě.

Ruský vicepremiér a bývalý ministr obrany Sergej Ivanov dnes v Petrohradu prohlásil, že společné využívání radaru v Ázerbájdžánu je nejefektivnějším způsobem, jak rychle zjistit starty "libovolných raket z celkového jižního strategického směru". V případě realizace plánu prý Rusko, USA i Evropa získají ty nejpřesnější informace o zkušebních startech raket i o případném startu bojovém.

Spojené státy však ještě včera ústy ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové uvedly, že budou pokračovat ve vlastních plánech na vytvoření protiraketového štítu ve střední Evropě navzdory ruským návrhům umístit radar a systém protiraketové obrany mimo tuto oblast. [celá zpráva]

Bush s Putinem by se měli setkat na počátku července na rodinném sídle Bushových v Kennebunkportu v americkém státě Maine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám