Hlavní obsah

Rusko porušilo smlouvu o raketách, postup USA chápeme, uvedla česká diplomacie

Praha

Česko sdílí spolu se spojenci z NATO stanovisko, podle něhož Rusko svým systémem 9M729 porušilo Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF-T) a chápe postup USA v dané věci. Na svých internetových stránkách to v úterý uvedl Černínský palác.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Petříček před budovou Pražského hradu

Článek

Američanům a jejich spojencům z NATO vadí nový ruský raketový systém 9M729 Novator, označovaný v USA jako SSC-8. Považují ho za bezpečnostní riziko a porušení smlouvy o likvidaci raket. V úterý se na tom shodli ministři zahraničí členských zemí NATO. [celá zpráva] Američané kvůli ruskému systému hrozí, že za dva měsíce také přestanou dodržovat podmínky smlouvy, pokud nedojde k nápravě.

České ministerstvo zahraničí v úterý na webu uvedlo, že Česká republika sice sama není smluvní stranou INF-T, avšak postup USA chápe. „Ruská strana neplní ustanovení této smlouvy, dlouhodobě není udržitelné, aby jedna strana smlouvu porušovala a druhá se jí řídila,“ uvedl šéf resortu Tomáš Petříček (ČSSD).

Smlouva z roku 1987 zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů.  Spojené státy a NATO jsou přesvědčeny, že nový ruský systém pod ni patří.

„Česká republika považuje INF-T za důležitou pro euro-atlantickou bezpečnost, protože eliminovala nebezpečnou a destabilizující kategorii nosičů jaderných i konvenčních zbraní. Rusko má ještě možnost vrátit se k dodržování smlouvy, k čemuž je vyzýváme spolu s našimi Spojenci,“ vzkázala česká diplomacie.

Ministři řešili i Černomoří

Na dvoudenním zasedání šéfů diplomacií zemí NATO v Bruselu se řešila i aktuální bezpečnostní situace v Černomoří poté, co ruské pohraniční jednotky na konci listopadu u Kerčského průlivu ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky.

„Společně s našimi spojenci jsme vyzvali Rusko k zachování volného přístupu do Azovského moře, respektování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny, a také k okamžitému propuštění zajatých námořníků a plavidel,“ uvedl ministr Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám