Hlavní obsah

Ruská zima pomalu Česko opouští, mrznout ale bude dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Teploty hluboko pod bodem mrazu, které působí vrásky na čelech nejen důchodců, ale i energetiků či železničářů, by se měly ke konci týdne posunout na teploměrech směrem vzhůru. Přesto teplé oblečení neodložíme ani v dalších dnech, o víkendu by mělo být podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v noci až minus 13 stupňů.

Článek

Ve středu by podle meteorologů měla ustoupit tlaková výše a tedy mrazivé počasí z Ukrajiny k jihovýchodu. V Čechách by tak ve středu odpoledne měly být teploty mezi minus čtyřmi až osmi stupni. Na Moravě a ve Slezskou teploty klesnou až na minus 11 stupňů. Ve vyšších polohách nad 600 metrů bude hrozit vítr o rychlosti až 72 km/h.

Ve čtvrtek by měly teploty v Čechách dosahovat minus šesti až minus deseti stupňů, na Moravě bude ojediněle až minus 17. Podle meteorologů se na Vysočině a na Moravě budou tvořit sněhové jazyky.

V pátek by mělo být obdobně, teploty by se měly pohybovat mezi minus šesti až minus třinácti stupni. Přes víkend očekává ČHMÚ v ČR od minus čtyř do minus třinácti stupňů.

V noci na středu opět vládla rekordní zima

Třetí noc po sobě překonávaly mrazy teplotní rekordy. Minima se pohybovala kolem minus 15 stupňů, na Moravě a ve Slezsku kolem minus 19 stupňů. Nejnižší teplotu naměřili ve středu stejně jako v úterý meteorologové ve Štítné nad Vláří na Zlínsku, kde rtuť teploměru klesla až na minus 28,6 stupně.

Teplotní rekord zaznamenali meteorologové v Českých Budějovicích, Brně a Ostravě. V jihočeské metropoli dnes naměřili minus 19,7 stupně Celsia, které překonaly dosud platný rekord minus 18 stupňů Celsia z roku 1947.

Mráz je hrozbou pro bezdomovce

Nejvíce trpí kvůli mrazivé zimě bezdomovci. V Praze přespávají na Letné v provizorních zateplených stanech desítky z nich.

V Ostravě ve středu jeden bezdomovec zemřel, když nocoval v teplovodním kanále nedaleko centra. Požár způsobila pravděpodobně svíčka, kterou používal jako svítidlo.

Reklama

Související články

Mrazy stále ochromují celou střední Evropu

Mrazy v centrální části Evropy ani v noci na úterý stále nepolevily. K minus třiceti poklesla opět rtuť teploměru v Německu a v Rakousku. Na Slovensku...

Výběr článků

Načítám