Hlavní obsah

Ruská vláda nechce dělat z okupantů Československa válečné veterány, tvrdí Zaorálek

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrh ruských komunistických poslanců udělat z okupantů Československa v roce 1968 válečné veterány ruská vláda zřejmě nepodpoří. Tvrdí to šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Podle informací, které mám, tak vláda Ruské federace tuto novelu nepodporuje. Pamatuji si, že bývalý prezident (Boris) Jelcin v roce 1993 jasně odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy a pamatuji si vyjádření Vladimira Putina z roku 2006, kdy uznal morální odpovědnost Ruska za to, co se stalo v roce 1968,“ řekl Zaorálek novinářům během středečního jednání vlády.

Dodal, že postoj ruské vlády k událostem z roku 1968 se podle něj nemění a podle toho bude s novelou zacházeno.

TOP 09 se proti návrhu ohradila

Proti návrhu, který trojice komunistických poslanců předložila Státní dumě, se v úterý postavila i opoziční TOP 09.

„Odmítáme jakékoli historické posouvání událostí spojené s rokem 1968. Důvody, které ruští poslanci uvádějí pro tento návrh, jsou ostudnou falsifikací událostí,“ uvedla strana v tiskové zprávě.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Přiznání výhod válečných veteránů by se podle poslanců mělo týkat veteránů starších 67 let, kteří „projevili statečnost a pevnost při plnění vojenských povinností v podmínkách válečného stavu v ČSSR od srpna do listopadu 1968".

Reklama

Výběr článků

Načítám