Hlavní obsah

Ruml se po 14 letech vrací do politiky, bude kandidovat za Piráty do Senátu

Právo, Novinky, Jan Švábek
Plzeň
Aktualizováno

Někdejší ministr vnitra Jan Ruml bude v nadcházejících senátních volbách na Rokycansku kandidovat za Piráty. Strana o tom rozhodla v elektronickém hlasování ve vnitrostranických volbách v Plzeňském kraji.

Foto: Archiv, Právo

Jan Ruml

Článek

Informaci Právu potvrdil šéf plzeňských Pirátů Pavel Šrámek. Ruml uspěl těsně. „Poměr hlasů byl 10 ku 9 pro pana Rumla,“ sdělil Právu Šrámek.

Ruml je registrován jako příznivec strany a byl jediným kandidátem v primárkách v tomto obvodu. Pod ten spadají okresy Rokycany, Plzeň-sever a část okresu Beroun.

„Po parlamentních volbách v loňském roce a po prezidentských volbách se domnívám, že demokratická část společnosti, která se nyní dostala do role menšinové opozice, se musí stmelit a sjednotit,“ uvedl ke své kandidatuře Ruml.

„Jan Ruml je liberální politik, a tak logicky při svém návratu do politiky požádal o podporu nejliberálnější stranu naší politické scény. Reprezentuje hodnoty svobody a volnosti myšlení,“ uvedl poslanec a předseda Pirátů v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň.

Ruml kromě hlasování už dříve prošel takzvaným grilováním, ve kterém Piráti zjišťují soulad kandidátů s programem strany. Ruml podle Bartoně Pirátům prezentoval své odhodlání bojovat za demokratické principy a občanskou společnost.

Bývalý ministr vnitra

Pokud by byl zvolen, vrátil by se Ruml do politiky po 14 letech. Někdejší člen ODS a ministr vnitra působil v obou vládách Václava Klause, tedy v letech 1992 až 1997.

Stál za rozkolem této strany v roce 1997 kvůli nejasnostem ohledně sponzorování strany. Spolu s Ivanem Pilipem vyzval Václava Klause k odchodu a na kongresu kandidoval na předsedu. Ve funkci byl ale potvrzen Václav Klaus.

Ruml v roce 1998 založil Unii svobody, v témže roce se s ní ve volbách dostal do Sněmovny. O čtyři roky později strana kandidovala v rámci Čtyřkoalice a podílela se na vládě Vladimíra Špidly. Její vliv ale slábl. Zanikla v roce 2011.

Ruml byl senátorem už v letech 1998 až 2004. S Plzeňským krajem je spjat například svým studiem na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, kde v letech 1999 až 2004 získal magisterský titul.

Na Domažlicku Krutina
Piráti si v Plzeňském kraji zvolili také kandidáta do Senátu v domažlickém obvodu, kterým bude Viktor Krutina. Ten v Domažlicích pracoval jako projektový manažer a později jako referent stavebního úřadu. Dnes vede vlastní projekční kancelář.

Anketa

Chtěli byste vidět Jana Rumla v Senátu?
Ano
14,4 %
Ne
85 %
Politika mě nezajímá
0,6 %
Celkem hlasovalo 2624 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám