Hlavní obsah

Ruinám běloveských lázní svitla naděje

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje na renesanci svitla ruinám bývalých lázní v Bělovsi u Náchoda na opětovný statut lázeňského města. Čtvrt století nevyužívaný lázeňský areál koupila společnost Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ruiny lázní v Náchodě-Bělovsi

Článek

„Běloveské lázně jsme koupili,“ potvrdil generální ředitel jesenických lázní Roman Provazník. Změnu vlastníka lázní v Bělovsi s dvousetletou historií, přerušenou začátkem devadesátých let minulého století, hodnotí kladně náchodská radnice.

„Konečně dobrá zpráva. Priessnitzovy lázně jsou společnost, za kterou je něco vidět. Město hodlá s novým vlastníkem spolupracovat. Jsme ochotní nabídnout i naše dva vrty s léčivou vodou,“ okomentoval předání běloveských lázní novému vlastníkovi, k němuž došlo v minulých dnech, náchodský místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD).

Konečně dobrá zpráva. Priessnitzovy lázně jsou společnost, za kterou je něco vidět
Jan Čtvrtečka, místostarosta Náchoda

Priessnitzovy lázně koupily zhruba dvouhektarový zdevastovaný areál v Bělovsi s trojicí funkčních a jedním zabetonovaným vrtem vody Ida ve vlastnictví státu od společnosti IDA SpaMed Jána Bobovského, založené krátce před koupí běloveských lázní. Pražský investor získal areál v roce 2017 od jeho dlouholetého vlastníka, společnosti Běloveské lázně Mariána Khalify a Miroslava Borůvky.

Plány Bobovského, jenž za Khalify rumišti v Bělovsi šéfoval, vrátit lázním zašlou slávu ztroskotaly.

Neúspěšný rozjezd stáčírny

„Neměl jsem lehkou pozici. Město mne úzce spojovalo s Khalifou, s nímž nemělo dobré zkušenosti. Raději jsem lázně prodal společnosti, která měla o Běloves letitý zájem a která má zkušenosti a možnosti lázeňský provoz obnovit. Jde o nejlepší výsledek, jaký mohl nastat. Jestli jsem vydělal, nebo prodělal, k tomu se nebudu vyjadřovat,“ řekl Právu Bobovský, jehož krátké angažmá v roli majitele běloveských lázní okomentoval místostarosta Čtvrtečka slovy, že vzhledem k úzké vazbě na Khalifu se postoji města nemůže nikdo divit.

„Doufám, že aktivity těchto pánů na Náchodsku skončily,“ podotkl na adresu předchozích vlastníků běloveských lázní Čtvrtečka.

Policistům se nelíbí uzavření lázeňského domu Mercur

Domácí

Khalifa si doposud v Bělovsi ponechal zchátralou, z důvodu exekuce zastavenou stáčírnu, kde marně plánuje obnovit produkci minerálky Ida, přezdívané díky vysokému obsahu minerálů vostrá voda. „Předpokládám, že zhruba rok od dohody se strategickým partnerem by ida mohla být opět na trhu,“ plánoval před třemi lety Khalifa.

Hřebík do rakve vrazily lázním v Náchodě-Bělovsi restituce. Minerálku Ida, stáčenou do roku 2001 do láhví, pohřbil někdejší ředitel zkrachovalé Kreditní a průmyslové banky Plzeň Antonín Moravec.

Khalifova společnost Běloveské lázně koupila už zpustlý areál před skoro dvaceti lety, odkdy se marně snažila bývalé lázně prodat. Městu se cena 53 milionů korun zdála nepřiměřená a raději přistoupilo ke stavbě vlastních minilázní. „Jejich kolaudace proběhne v polovině letošního prosince,“ upřesnil Čtvrtečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám