Hlavní obsah

Rudolfinum rozzářila světelná projekce za doprovodu Smetanovy Vltavy

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Unikátní první veřejnou světelnou show v rámci projektu Sim/Nebula, za kterým stojí tvůrci festivalu světla - Signal, mohou od pátku zhlédnout diváci v pražském Rudolfinu. Padesátiminutovou projekci navíc hudebně doprovází Symfonický orchestr Českého rozhlasu hudbou Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Petra Iljiče Čajkovského. Projekce potrvají do neděle, ukázku první z nich přinesly Novinky živě.

Záznam: Sim/nebula: Část představení SIGNAL v RudolfinuVideo: Novinky

 
Článek

„SIM/NEBULA je výjimečný projekt, který je unikátní i ve světovém měřítku. Propojení videomappingu v tak specifickém a ikonickém prostoru, jako je Dvořákova síň Rudolfina, s koncertem vážné hudby přinese silný zážitek, na který se nezapomíná,“ říká o projektu ředitel Signal festivalu a producent projektu Martin Pošta.

Foto: Signal fest

projekt SIM/NEBULA v Rudolfinu od tvůrců Signal festu

Jedná se o historicky první veřejné promítání. Hlavním uměleckým tvůrcem celého projektu je český umělec Amar Mulabegovič.

„Nápad vznikl již v roce 2015. Původně Amar uvažoval o tom, že by udělal videomapping na fasádu Rudolfina, ale nakonec se rozhodl, že chce udělat něco, co bude vnímat jako svoji vlastní výzvu,“ řekla Novinkám manažerka marketingu Signal festivalu Andrea Bezdíčková.

Rozhovor s manažerkou marketingu Signal festivalu Andreou Bezdíčkovou Video: Novinky.cz/Signal festival

Na projektu společně déle než půl roku spolupracovalo celkem jedenáct autorů. „Jsou to vizuální umělci z celého světa. Máme tam umělce z Turecka, z Velké Británie, z Francie, z Čech i ze Slovenska. Projekt je tematicky rozdělený na sedm částí a každý z nich se ujal některé z nich,“ doplnila Bezdíčková.

Videomapping promítaný na varhany v Rudolfinu doprovází Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Jana Kučery. V rámci představení hraje Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, 2. věta symfonie Z Nového světa Largo a předehra Karneval z pera Antonína Dvořáka a 2. věta symfonie Patetická Petra Iljiče Čajkovského.

Rozhovor s dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu Janem Kučerou Video: Novinky.cz/Signal festival

„Naším hlavním úkolem je synchronizovat audiovizuální složku a doprovodit animaci živým symfonickým doprovodem. A mým úkolem je ohlídat, abychom byli ve správný čas na správném místě,“ řekl Novinkám před premiérou Kučera.

Ačkoli společná zkouška s hudbou proběhla jen jedna krátce před prvním pátečním promítáním, tak podle dirigenta se jedná o skladby, které jsou součástí repertoáru orchestru, hraje je často a komplikace neočekává.

Projekci budou moct diváci vidět od pátku do neděle vždy ve dvou večerních promítáních. Na rozdíl od Signal festivalu, který se každoročně koná v ulicích hlavního města, ale není promítání zdarma. Zda se bude takováto projekce ještě někdy opakovat, organizátoři zatím neví. I tak však plánují program postupně rozšiřovat a na jaře například uspořádat dětský Signal festival.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám